Висенте Пинсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Висенте Янес Пинсон
испански мореплавател и конкистадор
Роден: 1460 г.
Починал: 1514 г. (54 г.)

Висенте Янес Пинсон (исп.: Vicente Yáñez Pinzón), испански мореплавател и конкистадор, е роден през 1462 г. в Палос де ла Фронтера (Южна Испания).

Участие в Първата експедиция на Христофор Колумб 1492 – 1493[редактиране | редактиране на кода]

През 1492 – 1493 участва в експедицията на Христофор Колумб, която открива Америка, като капитан на каравелата Ниня.

Откриване на Бразилия 1500[редактиране | редактиране на кода]

През ноември 1499 за търсене на нови земи, Пинсон, със свои средства и подпомогнат от своята фамилия оборудва флотилия от четири кораба и се отправя на запад. От о-вите Кабо Верде тръгва на югозапад и става първият испанец пресякъл Екватора. На 26 януари 1500, след двуседмичен преход през океана става първият европеец, който достига бреговете на днешна Бразилия (нос Сан Роки). Пинсон заедно с нотариус слиза на брега, пие вода от реката, в която влизат, заповядва да се отсекат няколко дървета, прави от тях кръст, забива го в земята и встъпва във владение на тази земя от името на кастилската корона.

От там флотилията продължава на северозапад покрай брега на новооткритата земя. Стигайки до устието на някаква река недостъпна за корабите, той изпраща нагоре по течението ѝ четири лодки. На брега на реката моряците се натъкват на голи индианци. Започва бой, като осем индианци са убити, а останалите с труд се спасяват. Продължават пътя си на северозапад, като по някое време загубват брега от очите си. При едно загребване на вода от океана се оказва, че тя не е солена, а сладка и годна за пиене. Обръщат корабите на запад и след около 200 км откриват един от ръкавите на река Амазонка. На островите в делтата на реката отново срещат индианци, които се отнасят дружелюбно към прищълците, а те хващат 36 от тях и впоследствие ги продават като роби.

Придвижвайки се от устието на Амазонка на север и покрай изменящият си направлението бряг на запад, Пинсон достига Гвиана, вече посетена (за което той не знае) от експедцията на Алонсо де Охеда. По този начин Пинсон открива участък от североизточното крайбрежие на Северна Америка с дължина около 3 хил. км. След това флотилията преминава през вече открития залив Пария и се отправя към Испаньола, като по пътя е открит остров Гренада (12°06′ с. ш. 61°41′ з. д. / 12.1° с. ш. 61.683333° з. д.).

На новооткритите земи Пинсон не намира никакви богатства, затова при завръщането си от Испаньола, минава през Бахамските о-ви където залавя множество роби. По пътя натам два от корабите му потъват по време на буря. Оцелелите два кораба се завръщат в Испания в края на септември 1500 с нищожно количество ценно бразилско дърво и известно количество роби, които обаче не могат да покрият разходите по плаването и Пинсон се разорява. Кредиторите му започват против него съдебен процес, който продължава повече от пет години и завършва едва след кралския указ, според който му се разрешава заедно с Хуан Диас Солис да търси нови земи на запад.

Експедиция към Централна Америка 1508 – 1509[редактиране | редактиране на кода]

През 1505 след като завоюва доверието на испанските чиновници Пинсон е назначен за кмет на Сан Хуан на остров Пуерто Рико). Същата година получава субсидии от кралската хазна, но недостатъчни, за да погаси дълговете си към кредиторите за първото му плаване. Минават обаче още три години, преди да му се удаде да се освободи от кредиторите си и да предприеме наво плаване с цел търсене на морски проход от Атлантическия в Тихия океан.

За търсене на прохода е организирана експедиция с два кораба, втория под командването на Хуан Диас Солис. В края на юли 1508 корабите отплават от Испания и след няколко месеца, минавайки покрай южния бряг на Куба до нос Сан Антонио (най-западната точка на острова). От там корабите поемат на юг, достигат до открития през 1502 от Колумб остров Гуанаха (16°28′ с. ш. 85°53′ з. д. / 16.466667° с. ш. 85.883333° з. д.) и тръгват на запад. Пинсон дооткрива Хондураския залив и покрай северния бряг на Хондурас открива о-вите Ислас де ла Байя. От там флфтилията продължава на север, открива цялото източно крайбрежие на п-ов Юкатан със заливите Четумал (18º 30` с.ш.), Еспириту Санто (19º 20` с.ш.) и Асунсион (19º 40` с.ш.). След това открива и проследява северното и западно крайбрежие на полуострова, южния бряг на залива Кампече и част от източното крайбрежие на Мексико до 23º 30` с.ш. По този начин открива над 2700 км от бреговете на Юкатан и Мексиканския залив.

Испански източници сочат, че е починал в Севиля през 1514, макар в други източници да се посочва 1523.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

На 19 ноември 1999 е открит монумент на Висенте Пинсон в родния му град, по повод на 5 века от откриването на Бразилия.

В чест на Висенте Пинтос и брат му Мартин Алонсо Пинсон е кръстен остров Пинсон (Дънкан, 0°36′ ю. ш. 90°39′ з. д. / 0.6° ю. ш. 90.65° з. д.), в архипелага Галапагос, в Тихия океан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965., стр. 38, 75 – 76, 124 – 125 http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279336/
  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982 – 86 г. Т. 2 Великие географические открытия (конец ХV – середина ХVІІ в.), М., 1983 г., стр. 48 – 50, 106 – 107. http://www.bookshunt.ru/b31134_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.2