Държавна политехника

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Висше техническо училище)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Държавна политехника
Основан 1942
Закрит 1953
Вид държавен
Местоположение София, България
Sofia Center.png
42.6855° с. ш. 23.3312° и. д.
Местоположение в България София Център
Указът за публикуване на закона

Държавната политехника (до 1945: Висше техническо училище, от 1949: Държавна политехника „Сталин“[1]) в София е първото техническо висше училище в България, съществувало между 1942 и 1953 г. Тя е предшественикът на основните съвременни висши технически училища в страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Висшето училище е основано с решение на парламента на България. XXV обикновено народно събрание приема Закон за Висше техническо училище на 28 май 1941 г. В съответствие с Указ № 22 от 6 юни същата година на цар Борис ІІІ той е публикуван в „Държавен вестник“ – в бр. 126 от 12 юни 1941 г.

ВТУ се управлява от академичен съвет под надзора на Министерството на народното просвещение. Съгласно чл. 2 от закона „Висшето техническо училище се подразделя на 2 факултета: Строително-архитектурен и Машинно-технологически“. Законът определя също и названията на катедрите в бъдещото училище.

В началото на 1942 г. са назначени първите професори:

Учебните занятия за приетите 100 студенти в специалностите Строително инженерство и Земемерно инженерство започват на 5 октомври 1942 г. Първите учебни програми са създадени въз основа на опита на висшите технически училища в Цюрих и Виена.

Висше техническо училище[редактиране | редактиране на кода]

Държавна политехника[редактиране | редактиране на кода]

  • 1945, октомври: Висшето техническо училище с наредба-закон се преименува на Държавна политехника. Факултетите са преименувани на Строителен и Машинен. В Машинния факултет се откриват специалности Машинно инженерство, Електроинженерство и Индустриална химия. В Строителния факултет е добавена специалност Културинженерство.
  • 1947: издадени са първите 30 дипломи (14 строителни инженери, 11 архитекти, 5 инженер-земемери).
  • 1949: Държавната политехника е преименувана на Държавна политехника „Сталин“. Създаден е новият Хидротехнически факултет със специалности Водни сили, Хидромелиорации и Водоснабдяване и канализация. В Строителния факултет на мястото на Културинженерство е добавена специалност Земеустройство, а Строително инженерство е разделена на 2: Строителство – конструкции и Строителство – съобщения. В Машинния факултет са създадени 2 нови специалности: Минно инженерство и Инженерна геология.
  • 1951: от Строителния факултет са отделени 2 нови факултета: Архитектурен (със специалност Архитектура) и Геодезически (със специалности Земемерно инженерство и Земеустройство). Машинният факултет е разделен на 4 факултета: Машинен (специалност Машинно инженерство), Електротехнически (специалност Електроинженерство), Минен (специалности Минно инженерство и Инженерна геология) факултет и Факултет по индустриална химия (специалности Силикати и Органичен синтез).

Разделяне[редактиране | редактиране на кода]

През 1953 г. Държавната политехника е разделена на 4 части:

Ректори[редактиране | редактиране на кода]

Висше техническо училище:

Държавна политехника:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Указ № 966 от 19 декември 1949 г. Обн. ДВ. бр. 296 от 21 декември 1949 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Техника“         Портал „Техника          Портал „София“         Портал „София          Портал „България“         Портал „България