Воденски народоосвободителен батальон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Воденски народоосвободителен батальон
Информация

Воденският народоосвободителен батальон е комунистическа партизанска единица в Егейска Македония, участвала в съпротивителното движение в окупирана Гърция през Втората световна война в рамките на ЕЛАС.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Батальонът е създаден на Каймакчалан на 16 юни 1944 година в Тридесети полк на ЕЛАС, скоро след като СНОФ е разформирован. Съставен е от доброволци от Воденско и Мъгленско в първоначалния сборен център мъгленското село Горно Родиво. За комендант на батальона е назначен Лефтерис Фундалакис, а за политически комисар Георги Урдов - Джоджо. През юли 1944 година числеността му достига 575 бойци и води сражения с германските части и охранителните батальони на 4 август, срещу партизански отряди на антикомунистическата съпротива ПАО в селата Киркалово и Куфалово на 29 август, в Балъджа, Дъбово, Пласничево и в местността Мухарем хан и други. ГКП и ЕЛАС взимат решение за разформироване на славяномакедонските единици, но политическият комисар Павле Раковски под натиска на ЮКП прехвърля батальона във Вардарска Македония между 12 и 13 октомври 1944 година, където се влива в Народоосвободителна войска на Македония. На 18 ноември влиза в Битоля и заедно с Леринско-костурска македонска народоосвободителна бригада се обединяват в Първа егейска народоосвободителна ударна бригада[1].

Дейци[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 299. (на македонска литературна норма)