Война на Третата коалиция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Война на Третата коалиция
Наполеонови войни
Информация
Период1803 – 1806 г.
МястоЦентрална Европа, Италия и Трафалгар
РезултатРазгром на коалицията, Пресбургски мирен договор
Страни в конфликта
Австрийска империя
Руска империя
Обединено кралство
Неапол и Сицилия
Кралство Португалия
Кралство Швеция
Първа френска империя
Батавска република
Кралство Италия
Кралство Етрурия
Испания Испания
Бавария
Вюртемберг
Командири и лидери
Франц II
Карл Мак
Карл Австрийски
Александър I
Михаил Кутузов
Хорацио Нелсън
Фердинанд IV
Наполеон I
Андре Масена
Жоашен Мюра
Пиер-Шарл Вилньов
Война на Третата коалиция в Общомедия

Войната на Третата коалиция (известна също и като Руско-австрийско-френска война от 1805 г.) е война между Франция, Бавария, Испания и Италия от една страна, и Третата антифренска коалиция, в която влизат Австрия, Русия, Великобритания, Швеция, Неаполитанското кралство и Португалия, от друга.

През 1805 г. между Русия и Великобритания е подписан Петербургският мирен договор, поставил основата на съюза. На същата година Австрия, Русия, Великобритания, Швеция, Неаполитанско кралство и Португалия сформират Третата коалиция против Франция и нейния съюзник – Испания. Докато флотът на коалицията успешно се сражава по море, сухопътните армии действат безуспешно и са разбити, поради което тя се разпада много бързо – още през декември.

Още от подписването на Амиенския мирен договор от Чарлз Корнуолис и Жозеф Бонапарт, Наполеон планира нахлуване в Англия. През 1805 г. 180-хилядна армия, която по-късно ще се нарече „Великата армия“, се готви в Булон за нашествие във Великобритания. Тази сухопътна армия е напълно достатъчна, но на Наполеон не достига военен флот за прикритие на десанта – ето защо британските кораби трябва да бъдат изтеглени по-далеч от Ламанша.

Военните действия по море[редактиране | редактиране на кода]

Опитът да бъде отвлечено вниманието на британците, чрез заплаха за господството им в Западните Индии, претърпява неуспех: френско-испанския флот, под командването на френския адмирал Пиер-Шарл Вилньов, е разбит от английска ескадра край нос Финистер, по обратния път към Европа, и се оттегля в Испания, в пристанището на Кадис, където е блокиран.

Адмирал Вилньов, въпреки лошото състояние на флота, до което самия той го довежда, и узнавайки, че ще бъде заменен от адмирал Франсоа дьо Росили, в края на октомври излиза в открито море, съгласно указанията на Наполеон. Край нос Трафалгар френско-испанския флот приема сражението с английската ескадра на адмирал Хорацио Нелсън и е напълно разбит в битката при Трафалгар, въпреки това, че Нелсън е смъртно ранен в битката. Френският флот така и не успява да се възстанови след това поражение, отстъпвайки на англичаните господството по море.

Военните действия по суша[редактиране | редактиране на кода]

За да се подсигури окончателно срещу френско нападение, Англия бързо организира поредната антифренска коалиция, която, за разлика от първата и втората, вече не е антирепубликанска, а антинаполеоновска.

Влизайки в коалицията, Австрия използва това, че голяма част от армията на Наполеон е концентрирана в Северна Франция и планира военни действия в Северна Италия и Бавария. В помощ на австрийците Русия придвижва две армии, под командването на генералите Михаил Кутузов и Фьодор Буксхевден.

Получил сведения за действията на силите на коалицията, Наполеон е принуден да отложи десанта на Британските острови за неопределен срок и да придвижи войските си в Германия. Именно тогава Наполеон казва: Ако до 15 дни не съм в Лондон, то ще съм във Виена до средата на ноември.[1]

В същото време 72-хилядна австрийска армия, под командването на барон Карл Мак, нахлува в Бавария, без да дочака руските войски, които още се придвижват към театъра на военните действия.

Наполеон напуска Булонския лагер и, извършвайки бърз марш на юг, в изключително кратък срок достига Бавария. Австрийската армия капитулира в битката при Улм. Да избегне плена се удава само на корпуса на генерал Йелачич, обаче впоследствие и той е настигнат от френския маршал Пиер Ожеро и капитулира.

Останал сам, Кутузов е принуден да отстъпи с ариергардни боеве (при Мерзбах и Шьонграберн), за да съедини с приближаващата се армия на Буксхевден.

Наполеон превзема Виена без сериозно съпротива. От цялата австрийска армия, във войната продължават да се сражават само съединенията на ерцхерцог Карл и ерцхерцог Йохан, както и малобройни части, успешно присъединили се към армията на Кутузов.

Руският император Александър I и австрийският император Франц II пристигат при армията. По настояване на Александър I, Кутузов прекратява отстъплението си и, без да дочака пристигането на войските на Буксхевден, влиза в битка с французите при Аустерлиц, в която претърпява тежко поражение и отстъпва в безпорядък.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Страни Население през 1805 г. Войски Убити, ранени и безследно изчезнали Пленени
Руска империя 39 040 300 280 000[2] 25 000 70 000
Австрийска империя 20 800 000 340 000[3] 20 000 25 000
Общо 59 840 300 620 000 45 000 95 000
Франция 28 920 000 350 000 37 000[4] 5000
Общо 88 760 300 970 000 82 000 100 000

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Скоро след поражението при Аустерлиц, Австрия сключва с Франция Пресбургския мирен договор, по който отстъпва редица територии и става съюзник на Франция. Русия, въпреки тежките загуби, продължава военните действия против Наполеон в състава на Четвъртата коалиция, отново организирана с активното участие на Англия. Континенталната част на Неаполитанското кралство, включително столицата Неапол, е завоювана от Наполеон. На тази територия е образувана сателитна на Франция държава, със старото си име. Островната част на кралството, тоест Сицилия, запазва независимостта си, но не взима активно участие във военни действия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тарле Е.В. Наполеон. Москва. Госиздат. 1941 г. = Тарле, Е.В. Наполеон. Издателство „Рива“. София. 2002 г. стр. 150. ISBN 954-8440-72-5
  2. От тях 180 000 взимат участие във войната
  3. От тях 250 000 взимат участие във войната
  4. 8000 убити и 29 000 ранени

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Тарле, Е.В. Наполеон. Издателство „Рива“. София. 2002 г. стр. 150. ISBN 954-8440-72-5
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Война третьей коалиции“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​