Вучибаба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вучибаба
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.061° с. ш. 23.034° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Софийска област)
Част от Стара планина
Надм. височина Големи Дел 1362,9 m
Вучибаба на карта на община Годеч. Планината се простира в централната част на общината.

Вучибаба е рид в Западна България, част от Видлич, между долината на река Нишава и десния ѝ приток Височица (Комщица, Темска река).

Вучибаба се издига в западната част на Стара планина между долината на река Нишава на юг) и десният ѝ приток Височица (Комщица, Темска река) на северозапад. На североизток чрез седловина висока 1129 m се свързва с Берковска планина, а на запад чрез седловина висока 992 m — с останалите части на планината Видлич. Билото на рида е плоско, обезлесено, покрито с пасища, над което се издигат отделни височини. Най-високата ѝ точка е връх Големи Дел (1362,9 m), разположен в средата на рида. Във всички посоки склоновете му са стръмни, на места отвесни с денивелация над 500 m над околните долини.

Ридът е изграден предимно от юрски и триаски окарстени варовици. Дължината ѝ от запад на изток е около 8 km, а ширината — около 6 km.

В средата на рида се намира малкото селце Равна, а в подножията му — град Годеч (на юг) и селата Ропот и Смолча (на запад), Комщица и Губеш (на север).

По източната ограда на рида, малката река Зли дол (десен приток на Нишава) е образувала забележителен пролом, дълъг около 4 km, по който е прокарано шосето от Годеч за село Губеш и, който е малко известен сред туристите в България.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]