Равна (Софийска област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Равна.

Емблема за пояснителна страница За другите български села с това име вижте Равна.

Равна
Общи данни
Население 17 души[1] (15 юни 2020 г.)
0,901 души/km²
Землище 12,393 km²
Надм. височина 1053 m
Пощ. код 2249
Тел. код 0729
МПС код СО
ЕКАТТЕ 61100
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Годеч
Радослав Асенов
(ГЕРБ)

Равна е село в Западна България. То се намира в Община Годеч, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Равна се намира в планински район, на 7 km север-северозападно от общинския център Годеч и на 57 km от столицата София. До него се стига по асфалтов път като се тръгва в посока на махалата Молак, а след нея следват няколко стръмни завоя.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото съществува още от римско време, но не е било на това място където е. На 2 км източно от селото се намира манастирът „Св. Георги Победоносец“, параклис „Св. Петка Самарджийска“ и магерница. В близост до манастира от скала извира вода, за която хората казват, че има лечебни свойства. Там са и гробищата на селото, които датират още преди падането на България под османско владичество. Първоначално именно там се е намирало селото, което се казвало Стръмна. Към края на ХIVв., след унищожаването на съседното село Клокотиш, жителите му се местят на 2 км на запад в дъбовата гора, за да се скрият от турците, тъй като били заплашени, че следващия път и тяхното село ще бъде опожарено. По-късно са били открити, но една мома ги е посрещнала с равна погача и ги е умилостивила, откъдето идва и името на селото – Равна. Там за първи път е заквасено киселото мляко в България.

На 3 км източно от манастира, в местността „Селище-Клокотиш“, е имало село – Клокотиш, което е било опожарено и унищожено по време на османската власт, при султан Баязид I Светкавицата, а жителите му избити. По-младите мъже и жени били откарани в Одрин и били принудени да приемат турската вяра.

Преди 9 септември 1944 година, хората са се занимавали с овцевъдство. имало е около 14 хиляди овце. Имало е училище до 4-то отделение. Селото е наброявало около 220 души. Живеят около 20.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

  • Източноправославни християни.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Селото празнува своя празник на 1 май – Свети Пророк Еремия.
  • На 6 май селото празнува празника на манастира „Св. Георги Победоносец“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]