Ганира Пашаева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ганира Пашаева
Qənirə Ələsgər qızı Paşayeva
азербайджанска журналистка и писателка
Ганира Пашаева на посещение в Сомалия през 2012 г.
Ганира Пашаева на посещение в Сомалия през 2012 г.

Родена
Дюз Гиригли, област Товуз, Азербайджанска ССР, СССР
Починала
ПогребанаБаку, Азербайджан

Националност Азербайджан
Работилажурналистка, политик, общественик, поет, писател, режисьор
Литература
Период1998 -
Жанровебиография, лирика, документалистика
Политика
ПартияНов Азербайджан
Мили Меджис
депутат6 ноември 2005 г. -
ОтличияОрден на честта, Грузия
Семейство

Подпис
Уебсайтganirapashayeva.wordpress.com
Ганира Пашаева в Общомедия

Ганира Пашаева (на азербайджански: Qənirə Paşayeva) е азербайджанска журналистка, общественичка, писателка, поетеса и политик – депутат в Мили Меджиса на Република Азербайджан, авторка на произведения в жанра лирика, биография и документалистика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ганира Пашаева е родена на 24 март 1975 г. в село Дюз Гиригли, област Товуз, Азербайджанска ССР, СССР. Има две висши образования. Завършва медицина в педиатричния факултет на Азербайджанския държавен медицински университет и факултета по международно право на Държавния университет в Баку. Владее турски, руски и английски език.

След дипломирането си, от 1998 г. работи като репортер, кореспондент, редактор, водещ редактор, главен водещ редактор, и заместник главен редактор на отдела за новини в телевизия ANS. През 2005 г. оглавява отдела за връзки с обществеността на фондация „Гейдар Алиев“.

Става депутат в третото (2005) и четвъртото (2010) Национално събрание на Азербайджан – Мили Меджлис. На 6 ноември 2005 г. е избрана за депутат от 105-и избирателен район в Товуз. Член е на Постоянната комисия по международни отношения и междупарламентарни отношения на Мили Меджлиса. Ръководител е на работната група по междупарламентарните отношения между Азербайджан и Грузия, член на работните групи Азербайджан – Индия, Азербайджан – Турция, Азербайджан – Япония.

На 5 март 2011 г. е удостоена с Почетен орден от грузинския президент Михаил Саакашвили за големия ѝ принос за укрепване на азербайджано-грузинското приятелство.

От 23 януари 2006 г. е активен член на делегацията на Азербайджан в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Член е на „Групата на европейските демократи“ на Съвета на Европа. Пълен член на комисията по равенство и недискриминация, както и на комисията по миграция, бежанци и разселени лица. Променлив член е на комисията по политически въпроси и демокрация.

Тя е председател на Института за обществени сдружения на международните изследвания на Евразия. През август 2012 г. отива в Сомалия, където в продължение на две седмици подпомага сомалийските младежи за получаване на средно медицинско образование.

През 2010 г. е издадена книгата ѝ „Големият човек, който светът загуби“ посветена на Мустафа Кемал Ататюрк. Книгата е удостоена с наградата „Хазар“.

През 2011 г. е издадена книгата ѝ „Bülbül kimi gül aşiqi“ (Нейните любовни писма), която е посветена на младата девойка изразяваща несподелена си любов към своя избраник, е на величието на любовната сила. Книгата става бестселър в Азербайджан.

Ганира Пашаева и Тунзаля Агаева на представянето на албума „За нас двамата“

През 2012 г. прави съвместен проект със заслужилата певица и композитор от Азербайджан Тунзаля Агаева – албумът „İkimizin yerinə…“ (За нас двамата), който включва текст на писателката в изпълнение на Агаева.

През 2013 г. е издадена книгата ѝ „Dünyanı dəyişən alimlər“ (Учени, които промениха света). В първия том са представени 50 известни учени, посветили се на науката, информация за техния живот и работа.

Участва в работата по няколко документални филма. През 2001 г. е направен филма „Apreldən əvvəl may... Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti“ (Преди април, май ... Азербайджанска демократична република) за създадената Демократична република Азербайджан в периода 1918 – 1920 г. През 2011 г. заснема филма „Erməni soyqırımı. Türkün sözü“ (Арменския геноцид. Турската дума), който на базата на архивни материали и свидетелства на очевидци в Турция опровергава тезата за геноцид към арменците в началото на ХХ век, за който като член на парламента на Азербайджан прави частно разследване на събитията в Турция през 1915 г. в турско-арменските отношения и се среща с живи свидетели на тези събития.

В политически план тя призовава отговорните институции за признаване на Ходжалинско клане за геноцид от страна арменците към азербайджанците.

Ганира Пашаева живее със семейството си в Баку.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Nobel mükafatlı qadınlar (2009)
  • Большой человек, которого потерял мир (2010) – за Мустафа Кемал Ататюрк
  • Tarixə adını yazan qadınlar – в 3 тома (2011)
  • Xocalı soyqırımı (26 fevral 1992): şahidlərin dilindən (2011) – с Х. Мамедова
  • Bülbül kimi gül aşiqi (2011)
  • Dünyanı dəyişən alimlər – в 2 тома (2013 – 201?)

Документални филми[редактиране | редактиране на кода]

  • Apreldən əvvəl may... Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti (2001)
  • Mənə inanın! (2007)
  • Erməni soyqırımı. Türkün sözü (2011)
  • Ruhum qarabağlıdır (2012)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пашаева, Ганира Алескер кызы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​