Гаспачо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гаспачо
Виддоматена супа
Произход Испания, Андалусия
Сервиранестудена
Основни съставкидомати, зелени чушки, краставици, листа от кориандър, чесън, лук, люта чушка, сол, черен пипер, (балсамов) оцет, зехтин
РазновидностиСалморехо
Гаспачо в Общомедия

Гаспачо (на испански: gazpacho) е испанска студена доматена супа, която е много популярна в по-топлите райони през лятото. Обикновено е лютива, но има и по-мек вариант.

Както в художествената литература, така и в действителност, се срещат конфузни ситуации, в които някой човек с претенции е ставал за смях, настоявайки да му стоплят изстиналата супа.

Гаспачото се приготвя от домати, зелени чушки, краставици, листа от кориандър, чесън, лук, люта чушка, нарязани ситно, подправени със сол и черен пипер, (балсамов) оцет, зехтин и размесени с вода с лед. Може да се добавят и трохи от сухар за сгъстяване.

Обикновено към гаспачото се сервират отделно и допълнително нарязани зеленчуци (домат, зелена чушка, краставица) и крутони за гарниране.

Гаспачо в художествената литература[редактиране | редактиране на кода]

  • В научнофантастичния сериал „Червено джудже“ един от героите, Арнълд Римър, загива при изтичане на радиация. Последните му думи са „гаспачо“. По-късно, когато е възкресен под формата на холограма, го убеждават да обясни последните си думи. Той си припомня срама, който е изпитал като млад кадет пред по-старшите офицери, като се оплакал на сервитьора, че гаспачото му е студено. Римър накрая изяжда „купа вряло гаспачо“.
  • Във филма от 1987 г. „Жени на ръба на нервна криза““ на Педро Алмодовар различни герои ядат гаспачо, в което Пепа е добавила барбитурати и веднага изпадат в дълбок и продължителен сън.
  • В епизода „Вегетерианката Лиса“ на анимационния сериал Семейство Симпсън Лиса Симпсън произнася следните думи: „Чуйте всички добрата новина! Не е нужно да ядете месо! Направих достатъчно гаспачо за всички... Това е доматена супа, която се сервира леденостудена!“, на което Барни Гръмбъл погрешно отговаря „Върви си обратно в Русия!“.

Гаспачо в популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

„Гаспачо“ е песен на прогресив рок групата „Мерилиън“ от албума Afraid of Sunlight (1995 г.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]