Георги Лебамов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Лебамов
български общественик
Роден: 18 юли 1927 г. (92 г.)

Георги (Джордж) Аргиров Лебамов (на английски: George Lebamoff) е български емигрантски деец, единадесети президент на МПО в САЩ и Канада.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георги Лебамов е роден на 18 юли 1927 година във Форт Уейн, Индиана, в семейството на българския емигрантски деец Аргир Лебамов (1907 - ?) от Вишени, Егейска Македония. Братята му Климент и Иван Лебамов и сестра му Мария също са дейци на МПО[1] Завършва публична администрация в колежа в Хънтингтън, а в началото на 50-те години на XX век служи в американската армия, като е разпределен в Австрия, откъдето прави опит да установи връзка с бившия ръководител на ВМРО Иван Михайлов. През 1955 година се жени за Роуз Цигулова, по произход от костурското село Бабчор, с която имат 4 деца – Деби, Анди, Джони и Томи. Същевременно развива семейния бизнес. През 1970 година подпомага брат си Иван Лебамов, който печели изборите за кмет във Форт Уейн.

След това активно участва в управлението на Македонската патриотична организация, първо като ковчежник на младежкото МПО във Форт Уейн[2]. Той е от групата в МПО, заедно с Петър Ацев, Тодор Чукалев, Христо Низамов, Христо Анастасов, Иван Лебамов и Христо Лагадинов, която се противопоставя срещу авторитаризма на Иван Михайлов[3]. През 80-те години често пътува в Егейска и Вардарска Македония, където става близък приятел на журналиста Владимир Перев[4].

През май 2001 година заедно с Крис Иванов, Пол Симов, Борис Чалев и други участва на среща с президента на САЩ Джордж Уокър Буш и провеждат разговори за Република Македония[5]. По-късно става президент на МПО. Подписва писмо в защита на българския гражданин Мирослав Ризински, излежаващ несправедлива, политически мотивирана присъда по скалъпено обвинение в Република Македония[6].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонски Алманах, издава Ц.К. на МПО, редактор Петър Ацев, издание на "The Macedonian Tribune", Indianapolis, 1940, стр.345.
  2. MPO History - George Lebamoff Keeps MPO Coffers Full; Reaches Out to Help Macedonia
  3. Гаджев, Иван. Иван Михайлов - отвъд легендите, Том I, УИ „Св. Климент Охридски”, София, 2007, стр.22
  4. An American Macedonian, by George Lebamoff with Janice Petterchak
  5. MPO Advocacy President Bush Greets MPO Representatives
  6. Справедливост за Мирослав, 28 август 2010, взето от www.bkks.org на 18.04.2012 г.
Крис Иванов Президент на МПО (? – 2007) Андрея Алушев
     Портал „Македония“         Портал „Македония