Герасим Мелнишки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герасим
български духовник
Роден
2 ноември 1979 г. (37 г.)

Герасим е православен духовник, мелнишки епископ на Българската православна църква.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев. Завършва е 31-во училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов“ в София с профил немски език. Cлед това завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“[2][3].

През 2007 година постъпва като послушник в Дивотинския манастир „Света Троица“[3].

Замонашва се на 9 декември 2009 година под името Герасим в Дивотинския манастир. Епископ Йоан Знеполски го ръкополага в йеродяконски и в йеромонашески чин[2].

18 октомври 2012 година с благословението на патриарх Максим Български и по решение на Светия Синод е изпратен да прави магистратура по богословие във „Общоцърковна аспирантура и докторантура Св. Кирил и Методий“ в Москва[3].

През юни 2014 завършва специализацията си в Москва и се връща да поеме поста на помощник на митрополит Наум Русенски, който половин години продължава да е и главен секретар на синодната канцелария и след избора му за русенски митрополит.[4][3]

На 17 септември 2014 година патриарх Неофит Български в храм „Света София[3] го е възвежда в архимандритско достойнство и по решение на Светия синод на 16 септември 2014 година е назначен за негов главен секретар. Владее свободно немски, руски и английски езики[2].

На 14 декември 2016 година Светият синод на Българската православна църква взима решение за въздигането на архимандрит Герасим в епископски сан.

Ръкополагането е извършено в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София от патриарх Неофит Български в съслужение с митрополитите Йосиф Американски, Канадски и Австралийски, Григорий Великотърновски, Гавриил Ловчански, Николай Пловдивски, Йоан Варненски и Великопреславски, Серафим Неврокопски, Наум Русенски и епископите Евлогий Адрианополски и Григорий Браницки.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Хиротония на Мелнишкия епископ Герасим. // Българска патриаршия. Посетен на 2016-12-28.
  2. а б в Биография на архимандрит Герасим (Георгиев). // Българска патриаршия. Посетен на 2016-12-28.
  3. а б в г д https://dveri.bg/96rya
  4. https://dveri.bg/9wawq
Серафим мелнишки епископ
(18 декември 2016 – …)
настоящ
     Портал „Македония“         Портал „Македония