Голям морелетник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Голям морелетник
Stercorarius pomarinusPCCA20070623-3985B.jpg
Stercorarius pomarinus
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Ciconiiformes
(Charadriiformes)
Щъркелоподобни[2]
(Дъждосвирцоподобни)
семейство: Laridae Чайкови
род: Stercorarius Морелетници
вид: S. pomarinus Голям морелетник
Научно наименование
Уикивидове Stercorarius pomarinus
Разпространение
Stercorarius pomarinus area.PNG
Голям морелетник в Общомедия

Големият морелетник (Stercorarius pomarinus) е птица от семейство Чайкови. В България се срещат рядко по-скоро случайни екземпляри, и то по време на зимния прелет.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Мъжкият морелетник е по-едър от женската. Главата и вратът са сивокафяви. Понякога около основата на клюна има тесен бял кръг. Задната част на гърба е пепелявосива. Надопашието е бяло. Гушата, гърдите и предната част на корема са сиви. Кормилните пера са сивокафяви с бели краища, които към външните пера стават все по-широки, така че най-външните могат да бъдат съвсем бели. Около очите на птицата има червен пръстен. Клюнът е сиворозов, често в областа на ноздрите жълтеникав.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е в Аляска, Канада, северната половина на САЩ. През есента отлита към южните области на САЩ, крайбрежията на Мексико и другите централноамерикански страни и дори и най-много в Южна Америка. Зимният ареал достига до Боливия, Аржентина, Бразилия и Чили. Непериодични отделни индивиди прекосяват Атлантическия океан и се появяват в Исландия, Ирландия, Великобритания, Германия, Холандия, Белгия, Испания, Швейцария, Турция.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Хранят се с червеи, дребни охлюви, но най-много с различни видове насекоми и техните ларви.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Строи гнездо – трапчинка край бреговете на водоемите. През май женската снася 4 яйца. Период на инкубацията: 20–22 дни. След излюпването малките могат да плуват. За тях се грижат двамата родители.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Големият морелетник е изключително рядка птица за цяла Европа. Като рядък посетител на България е необходимо да се опазва.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Stercorarius pomarinus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 6 декември 2009. (на английски)
  2. По класификацията на Sibley и Monroe, създадена въз основа на генетични изследвания. В нея традиционния разред Дъждосвирцоподобни (Charadriiformes) (към който принадлежи разглеждания вид), заедно с още 8 разреда, е обединен в разред Щъркелоподобни. Все още по-широко възприети са традиционните класификации.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Фауна на България Aves Част 2, Академично издателство Проф. Марин Дринов// (1997) ISBN 954-430-488-6