Градище (възвишение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Градище.

Градище
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.82° с. ш. 25.966° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Хасково)
Част от Родопи
(Източни Родопи)
Най-висок връх Градище
Надм. височина 367,6 m

Градище е изолирано възвишение в североизточната част на Източните Родопи, в Хасковската хълмиста област, на територията на Област Хасково.

Разположено е между каньоновидната долина на Бисерска река (десен приток на Марица) на север и запад, която го отделя от рида Хухла, а на юг широката долина на Лозенска река (десен приток на Марица) го отделя от рида Гората. На изток склоновете му се спускат полегато към долината на Марица, западно от град Любимец.

Възвишението представлява силно разрушен от денудацията купол на олигоценски вулкан с размери 10 на 7 км. Издига се на 300-350 м над околната обширна плиоценска акумулативна повърхнина. Най-високата му точка е едноименният връх Градище (367,6 м), разположен на около 2 км североизточно от село Черна могила. Изградено е от риолити, латити и туфити. Има тънка почвена покривка и е обрасло с широколистни гори.

В подножията на възвишението са разположени 5 села: Белица (на изток), Бисер (на североизток), Лешниково (на северозапад), Лозен (на югоизток) и Черна могила (на югозапад).

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 154.