Григор Китанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Григор Китанов
български политик
Роден
Починал
България

Григор Иванов Китанов е български политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 февруари 1886 г. в гр.Кюстендил в преселническо семейство от Царево село, Македония. След завършване на средното си образование, в продължение на няколко години е писар в Кюстендилското окръжно управление. Участва във Балканската война (1912 – 13) и Първата световна война (1915 – 18). Като състоятелен човек се занимава със земеделие и овощарство, има добре уредено стопанство в с.Жабокрът, Кюстендилска околия. Член е на Демократическата партия.

През 1931 г. е първи помощник-кмет на Кюстендилската община. Поради оставката на кмета Георги Емануилов на 6 юни 1931 г. не се избира нов кмет, а длъжността продължава да изпълнява първият помощник-кмет Григор Китанов. Поради криза в Общинския съвет и разпускането му на 11 март 1932 г. и той подава оставка.

Независимо от краткия престой на кметския стол по време на кметуването на Григор Китанов се извършват някои важни благоустройствени мероприятия. Ремонтира се общинската „Чифте баня“, създава се „Курортно бюро“ в града, продължават някои дейности започнати от предшествениците му по довършване преустройството на съдебната палата.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Георги Емануилов кмет на Кюстендил (6 юни 1931 – 11 март 1932) Георги Богданцалиев