Григор Караманов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Григор Караманов
български учител и общественик
Роден
1848 г.
Починал
1881 г. (33 г.)
Политика
Депутат
УС   I ВНС   

Григор Димитров Караманов е български учител и обществен деец, първия кмет на Кюстендил след Освобождението.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1848 година в гр. Кюстендил. Учи във френския лицей, а след това във Военномедицинското училище в Цариград(1867-71). През 1872-74 г. е учител в Софийското класно училище, а през 1874-75 г. е преподавател по история, френски и турски език в Кюстендилското класно училище. Оттогава до Освобождението редовно е избиран за училищен настоятел в града и е един от съветниците на митрополит Иларион Ловчански. При установяването на Временното руско управление в града (30 януари 1879) е избран в пръв секретар, а от 20 март – за председател (кмет) на Градския управителен съвет, която длъжност изпълнява до 31 декември 1878 г.

Депутат в Учредителното и I Велико Народно събрание. Заема длъжността „почтмейстер" във варненската, русенската и софийската пощенска кантора. През 1880 г. е назначен за мирови съдия в гр.Шумен, където умира.

Като пръв кмет на Кюстендил има заслуги за уреждане административното управление (съвместно с руските власти), за настаняването и издръжката на голям брой български бежански семейства (главно от Малешевско и от Пиянечко), грижи се за опълченци, четници от четата на дядо Ильо войвода и за установяването на първата българска постоянна военна част в града. По негово време са извършени и първите благоустройствени и обществени мероприятия в града: наименуване на улиците; по главните улици и оживените кръстовища са поставени 30 фенера; съборени са много подлежащи на срутване сгради; в ремонтирания бивш конак са настанени държавните и общински управления; ремонтирана е „Чифте баня“; поправят се всички дотогавашни чешми в града, като се правят и две нови; създава се градският парк, наречен „Народната бахча“; покриват се с плочи повечето от каналите в града; Гражданите са задължени преди народни празници и тържества да поставят на къщите си български знамена и др.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

- кмет на Кюстендил (20 март 1878  – 31 декември 1878) Атанас Хранов