Гуаякил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гуаякил
Guayaquil
— Град —
Знаме
      
Герб
-2.19° с. ш. -79.8875° и. д.
Гуаякил
Страна Еквадор
Площ354,48 km²[1]
Надм. височина4 m
Население2 698 077[2] души
Агломерация3 113 725 души
Официален сайтwww.guayaquil.gob.ec
Гуаякил в Общомедия

Гуаякѝл или Сантяго де Гуаякил (на испански: Guayaquil) е най-населеният град в Еквадор.

Крайбрежието през 1920 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на западния бряг на река Гуаяс, която се влива в Тихия океан при обширния залив на Гуаякил. Градът е основно пристанище на Еквадор; важен стопански, културен и промишлен център от международно значение.

Климатът е горещ и обикновено сух. През годините на Ел Ниньо валежите са много силни между януари и април, а наводненията обичайно стават от май до декември. Мъглата е нормално явление през сухите месеци, за това часовете слънчева светлина са повече през влажния сезон.

По данни от 2009 г. градът е с население над 3 милиона души, като това го прави по-населен от столицата Кито.

История[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че Гуаякил е основан на мястото на местно село под името Най-благороден и най-верен град Сантяго де Гуаякил (Muy Noble y Muy Leal Ciudad de Santiago de Guayaquil) от испанския изследовател и конкистадор Франсиско де Ореляна на 25 юли 1538 г.[3][4] Датата се отбелязва официално като празник на града.

Историците обаче не са единодушни за датата и основателя на града. Възможно е селището да е основавано и друг път. Друг възможен основател е испанският конкистадор Диего де Алмагро.

През 1600 г. градът е с население 2000 души, което нараства до 10 000 души през 1700 г.

Гуаякил е атакуван през 1687 г. и плячкосан от френски и английски пирати. От около 260 пирати 35 души загиват и още 46 са ранени, 75 от бранителите на града умират и повече от 100 са ранени. Пиратите взимат със себе си и местни жени. Кито плаща откупа, искан от пиратите с условие да освободят заложниците и да не изгарят Гуаякил.

На 9 октомври 1820 г. почти без никакви кръвопролития група граждани, подкрепени от войска, разбиват монархически настроената исапнска войскова част и задържат хората на испанската власт. Гуаякил се провъзгласява за независим от Испания като Свободна провинция Гуаякил. Начело на града застава Хосе Хоакин де Олмедо. Това е ключова победа във войната за независимост от Испания.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Представителният футболен отбор на града е на клуб „Емелек“.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]