Густав Кирхоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Густав Кирхоф
немски физик

Роден
Починал
Националност немец
Научна дейност
Област Физика
Образование Кьонигбергски университет
Работил в Берлински университет
Бреслауски университет
Хайделбергски университет
Известен с Законите на Кирхоф
Густав Кирхоф в Общомедия

Густав Роберт Кирхоф (на немски: Gustav Robert Kirchhoff) е немски физик, със съществен принос в теориите на електрическите вериги, спектроскопията, излъчването на абсолютно черното тяло. Именно той въвежда термина „абсолютно черно тяло“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кирхоф е роден в Кьонигсберг, Източна Прусия. Завършва Кьонигсбергския университет, през 1847, където посещава математико-физичните семинари на Франц Нюман и Фридрих Рихелот. Оженва се за дъщерята на Рихелот, Клара. В същата година се премества да живее в Берлин, преди да получи професорското място в Бреслау.

Кирхоф формулира законите, носещи днес неговото име, които днес са в основата на електротехниката, докато е още студент - през 1845 година. Това му изследване по-късно е послужило за основа на докторската му дисертация. През 1859 формулира и условието за равновесие на излъчването на абсолютно черно тяло, за което дава доказателство през 1861. От 1854 работи в Хайделберг, където, с Роберт Бунзен, работи в областта на спектроскопията. Кирхоф и Бунзен откриват цезия и рубидия през 1861 година, изследвайки спектъра на Слънцето. Организира математико-физични семинари в Хайделберг, подобно на Нюмановите, съвместно с математика Лео Кьонигсбергер. Сред участниците в тях са Артур Шустер и София Ковалевска. През 1875 Кирхоф оглавява първата катедра по теоретична физика в Берлин.

Първият спектроскоп на Кирхоф и Бунзен

Проблемите, поставени от спектралния анализ, стават основа на изследванията на физиците в началото на XX век, довели до построяването на квантовата теория.

След смъртта си през 1887, Кирхоф е погребан в гробищата Св. Матеус Кирхоф, край Берлин, недалеко от братя Грим и Леополд Кронекер.


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gustav Kirchoff“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.