Данон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Данон
Основаване1917
ОснователИсак Карасо
СедалищеПариж, Франция
Служители?
Продуктихранителни стоки
Годишни приходи27,66 млрд. евро
Чиста печалба959 млн. евро
Уебсайтwww.danone.com www.danone.bg
Данон в Общомедия
Фабрика на Данон в Берун, Полша

„Груп Данон“ (на френски: Groupe Danone) е международен производител на хранителни стоки със седалище във Франция. Данон е водещ производител на млечни продукти, минерална вода, бисквити и детски храни.

Компанията е 4-тият по големина в Европа производител на хранителни стоки с обем на продажбите 13 милиарда евро (2005).[1]

Данон е основана през 1917 година[2] от Исак Карасо в Барселона, Каталония, Испания, като малка фабрика за кисело мляко, слабо известно в Западна Европа по това време. Исак кръщава марката на сина си Даниел, чийто прякор на каталонски е Данон.[3] Десет години по-късно е построена първата фабрика във Франция, но по време на Втората световна война компанията се мести в Ню Йорк, където е основана Dannon Milk Products Inc. През 1958 Данон се връща в Париж, където и днес се намира нейното седалище.

Основни търговски марки:

  • млечни продукти: Danone, Atimel, Activia
  • минерална вода: Volvic, Evian, Wahaha, Aqua
  • бисквити: Lu

Компанията разчита на повишаване на известността и продажбите си чрез активно пропагандиране на идеята за здравословен начин на живот, като в няколко страни афишира борба срещу затлъстяването. В България също се пропагандира подобна насоченост на продуктите на Данон, главно чрез Activia. А в САЩ се пускат специални продукти за нискокалорично хранене, предназначени за над 60-те милиона американци, които считат себе си за привърженици на диетите и здравословното хранене.

В България компанията стъпва под името „Данон Сердика“, разполагайки се в бившия млекозавод Сердика София. През 2014 година „Данон Сердика“ продава производствените си мощности в България на американската група „Шрайбер Фуудс“Schreiber Foods",[4] а „Данон Сердика“ остава да функционира като търговско предприятие, внасящо в страната продуктите на „Данон“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 47.
  2. Gazel, Neil R. Beatrice: From Buildup Through Breakup, University of Illinois, 1990, p. 31.
  3. Daniel Carasso, Dannon yogurt namesake, dies. May 25, 2009.
  4. portal.registryagency.bg