Движение „Аз също“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Движението „Аз също“, изписвано още като Движение #АзСъщо[1] (където знакът # има функционалността на хаштаг в социални мрежи, групирайки отделни коментари и постове в конкретна тематика), на англ. #MeToo, е социално движение и кампания за повишаване на осведомеността срещу сексуалното насилие, сексуалния тормоз и изнасилваческата култура, в която хората публикуват своя опит със сексуално насилие или сексуален тормоз.[2][3][4] Фразата „Аз също“ първоначално е използвана в този контекст в социалните медии през 2006 г., в Myspace, от оцелялата от сексуално насилие и активистка Тарана Бърк.[5] Хаштагът #MeToo се използва от 2017 г. като начин да се привлече вниманието към мащаба на проблема.

Целта на движението „Аз също“, както първоначално е изразена от Бърк, както и от онези, които по-късно възприемат тактиката, е да подкрепи и даде сили на сексуално нападнати хора (особено млади и уязвими цветнокожи жени) чрез съпричастност, солидарност и явна демонстрация колко много са преживели сексуално насилие и тормоз, особено на работното място.[5][6][7]

Ефект на Уайнстийн[редактиране | редактиране на кода]

Харви Уайнстийн бе признат за виновен в сексуални престъпления и осъден на 39 години затвор[8]

Движението „Аз също“ намира израз в т.нар. „Ефект на Уайнстийн“, който се състои във внезапно обвинение на множество властови, богати и успели мъже в сексуални престъпления и посегателства.[9] (Жерар Депардийо, Силвестър Сталоун,Стивън Сегал и пр.)Началото на това явление е поставено с лавинообразно увеличаващи се обвинения от жени към един от най-влиятелните продуценти в ХоливудХарви Уайнстийн. Сред малкото жени, които се разграничават от обвиненията към Уайнстийн са Мерил Стрийп и Селин Дион. Мерил Стрийп обявява, че Харви Уайнстайн никога не я насилвал,а тя самата не е знаела за действията му спрямо други жени.

Критики.[редактиране | редактиране на кода]

Джони Деп (вляво) и Амбър Хърд (вдясно)

Сексуален тормоз на жени срещу мъже. Скандали с Азия Ардженто.[редактиране | редактиране на кода]

Постепенно става ясно, че е възможен и сексуален тормоз на жени срещу мъже. Като примери: една от основателките на движението - Азия Ардженто, е оказвала секс тормоз върху комика Джеф Лийч, заливайки го със свойки голи снимки и натрапчиви обаждания.[10] Пърформанс артиста Джон Бофенде обявява, че е бил опипван по време на експозиция на Мариана Абрамович. Междувременно става ясно, че докато Ардженто двала пресконференции, на които е обвинявала Харви Уайнстийн в сексуално насилие, в същото време тя се е договаряла, да не бъде изправена пред съд за думите си и се съгласила да плати шестцифрено обезещетение - факт който поставя под въпрос достоверността на думите ѝ. Също така Ардженто плаща половин милион на младия си колега Джеф Бенет за да не разкаже как тя го завежда в хотелската си стая, напива го и преспива с него. По това време Ардженто е на 37 г., Бенет -на 17(непълнолетен)[11] Ардженто първо отрича, а после признава за случката, като се оправдава, че я е инициирал Бенет.

Оклеветяване на известни мъже с цел финансова облага[редактиране | редактиране на кода]

Замислено с цел да окуражава жертвите на сексуално насилие да потърсят справедливост, движението „Аз също“ търпи критики за това, че се превръща в мощно средство за клевети, особено от жени, които обвиняват успешни мъже без основание и по този начин подкопават кариерата им и нанасят трайни щети на техния личен и социален живот.[12] Примери за това са спечеленото дело от Джони Деп през 2022 г. за клевети срещу бившата му съпруга Амбър Хърд;[13][14] оневиняването на Кевин Спейси през 2023 г. по дела за сексуално насилие[15] и други. Порнозвездата Сторми Даниълс (Стефани Клифърд )разгласява информация за отношенията си с Доналд Тръмп, въпреки че е получила пари, за да не издава тази информация. Впоследствие Тръмп я осъди да му заплати 120 000 долара; Катрин Майорга обвинява Кристиано Роналдо в изнасилване в хотелска стая през 2009. Роналдо не отрича, че е имало полов акт, но твърди, че е бил по взаимно съгласие. Майорга твърди, че Роналдо й е платил 275 000 паунда през 2010 г. с условието да не го издава на полицията и да спре да изисква наказателни обвинения. Осем години по-късно обаче, тя завежда граждански иск, търсейки още милиони, а спонсорите на Роналдо се отдръпнаха от него, преди да изчакат приксъдата. Впоследствие Майорга бе осъдена за заплати 278 000 паунда на Роналдо[16]. Противниците на движението често припомнят и многобройните дела за изнасилване срещу Майк Тайсън , точно в разгара на кариерата му.

Актьорът Джеймс Франко е обвинен от негова приятелка, че докато му правела фелацио и натиснал главата. В резултат срещу него е проведен линч. Думите на обвинителката не са проверявани; нито е отчетено, че тя е правила фелацио по свой избор. Франко е приет за насилник а приори и еизрязан от корицата на списание Vanity Fair - корица, която от десетилиетия е посветена на номинираните за „Оскар".

Отпор на движението в Европа. Обвинения в лов на вещици[редактиране | редактиране на кода]

Много от критиците на движението отбелязват, че много от актрисите са се сетили да търсят справедливост едва след много години - когато вече са добили известност и слава. И че тези "изнасилвания" са станали все по хотелски стаи, т.е. масово актрисите са ходили доброволно с цел да получат главна роля. Освен това критиките са, че жените често съдят богати и известни мъже, а щом те се разорят губят интерес към съдебните дела.По този повод бившият депутат и председател на НС, Вежди Рашидов изрича думите "всички ку-ви се събудиха и след 16 години се сетиха, че са изнасилвани"[17] Тъй като ситуацията в България е нажежена до крайност заради случаят "Дебора" има силна обществена реакция. Впоследствие той обяснява, че е имал предвид Холивуд и залитането в крайност, но въпреки всичко е принуден да напусне политическия и партийния живот.

Като цяло европейските културни дейци проявяват много по-голяма търпимост към подобен тип поведение, отколкото в Холивуд.

Много известни европейски актриси като Катрин Деньов[18] считат че се залита в крайност и се губи флирта и романтиката, в изкуството. Тя оглавява движение против "Mee too" считайки го за лов на вещици. Над 100 френски актриси и писателки като Катрин Миле ,Елизабет Леви, Ингрид Кавен се присъединяват към анти-движението. Те декларират че: насилието е престъпление. Но настойчивият или непохватен флирт не е провинение, галантността не е мачистка агресия. Свободата да ухажваш е незаменима за сексуалната свобода".; "Тази свобода на словото сега се преобръща в своята противоположност. Принуждават ни да говорим това, което "трябва", да премълчаваме онова, което ни ядосва. А онези жени, които отказват да се съобразят с подобни нареждания, биват разглеждани като предателки, като съучастнички.

На подобно мнение е и Бриджит Бардо. По нейни думи актрисите предизвикват и дразнят продуцентите,за да получат желани роли, а след години се оплакват, че са изнасилвани. „Повечето от тях са лицемерни. Разиграват съблазън, за да получат роли от продуцентите, и след това – за да се говори още за тях, се оплакват, че са били тормозени. Никога не съм била жертва на сексуален тормоз. Винаги съм била очарована, когато мъж ми каже, че съм хубава и че долната част на гърба ми е сладка [19]

На свой ред Фани Ардан обявява "Аз не уважавам доносите. Аз предпочитам да разчитам на правосъдието". В допълнение, Моника Белучи е на мнение, че има разлика между насилие и закачка.

Близо 60 френски актьори защитават Жерар Депардийо от линча срещу него.Сред подписалите се под статията, публикувана от в. "Фигаро", са режисьорът Бертран Блие, актрисите Натали Бай, Карол Буке и Шарлот Рамплинг, актьорите Жак Вебер, Пиер Ришар и Жерар Дармон, изпълнителите Роберто Аланя, Карла Бруни, Ариел Домбал, Жак Дютрон и др.

След последвал линч срещу Ален Делон, че не трябва да му се връчва "Почетна палма" в Кан, за приноса му киното следва голяма петиция в негова защита[20] Ален Делон обявява, че той е бил тормозеният от жените, а не че той ги е тормозил

Има много обвинения, че вместо да помага на жените, тази политкоректност води със себе си като обратен резултат мъжки шовинизъм. Както стана ясно много жени не се припознават в този войнстващ феминизъм. Нещо повече - той се оказва и лицемерен! Опра Уинфри изказва обвинения срещу Харви Уайнщайн, но впоследствие се появява снимка на която тоя и той са прегърнати.

Линч на движението срещу жени с различно мислене[редактиране | редактиране на кода]

Движението остракира в социалните мрежи всяка известна жена, която покаже различно мнение. Мерил Стрийп изказва мнение, че Харви Уайнстайн никога не е искал нищо от нея и че тя не знаела какво прави с други жени. Роуз Макгоуън реагира истерично, нарича я с епитети като "лицемерна" и пр. Катрин Деньов се разгранича за разликата между флирт и насилие, и получава огромен хейт от Mee Too - принудена е да се обяснява за думите си. Същото се случва и с Моника Белучи, която обяснява, че има разлика между флирт и закачка. Подобно нещо се случва и с други известни жени

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Изписване
  2. From Politics to Policy: Turning the Corner on Sexual Harassment // Center for American Progress. January 31, 2018. Посетен на April 14, 2018.
  3. Edwards, Stephanie Zacharek, Eliana Dockterman, Haley Sweetland. TIME Person of the Year 2018: The Silence Breakers // Посетен на April 14, 2018.
  4. Strause, Jackie. Tarana Burke Responds to Asia Argento Report: “There Is No Model Survivor” // The Hollywood Reporter. August 20, 2018. Посетен на October 12, 2018.
  5. а б Ohlheiser, Abby. The woman behind ‘Me Too’ knew the power of the phrase when she created it — 10 years ago // The Washington Post, October 19, 2017. Архивиран от оригинала на October 19, 2017. Посетен на October 20, 2017.
  6. D'Zurilla, Christie. In saying #MeToo, Alyssa Milano pushes awareness campaign about sexual assault and harassment // October 16, 2017. Архивиран от оригинала на October 17, 2017. Посетен на October 17, 2017.
  7. Smartt, Nicole. Sexual Harassment in the Workplace in A #MeToo World // Архивиран от оригинала на January 16, 2018. Посетен на January 16, 2018.
  8. Присъда на Харви Уайнстий
  9. Worthen, Meredith. 100 Powerful Men Accused of Sexual Misconduct in 2017 // Biography.com, 20 декември 2017. Архивиран от оригинала на 2017-12-28. Посетен на 30 декември 2017.
  10. https://dariknews.bg/novini/sviat/i-britanski-komik-s-obvineniia-kym-aziia-ardzhento-tormozela-go-seksualno-2116568
  11. https://webcafe.bg/vryava/963915448-ima-neshto-gnilo-v-metoo.html
  12. Критика
  13. https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/uinona-rajdar-i-vanesa-paradi-zashtitiha-v-sada-dzhoni-dep-za-nasilieto-na-ambar-hard.html
  14. https://bntnews.bg/news/joni-dep-specheli-deloto-za-kleveta-sreshtu-ambar-hard-1196188news.html
  15. Френската писателка Ариен Форниа губи дело за оклеветяване срещу френския министър Пиер Жокс. Дела срещу Кевин Спейси
  16. https://dsport.bg/ronaldo-specheli-blizo-300-hiladi-sled-delo-za-iznasilvane~109801.html
  17. https://bntnews.bg/news/joni-dep-specheli-deloto-za-kleveta-sreshtu-ambar-hard-1196188news.html
  18. https://eurocom.bg/new/katrin-denuov-oglavi-dvijenie-protiv-metoo
  19. https://filternews.bg/bridzhit-bardodokoga-czeliyat-svyat-sthe-se-zanimava-s-men/
  20. https://news.bg/world/v-rusiya-zashtitiha-alen-delon-ot-totalitarnata-ideologiya-na-sasht.html