Дейвид Гибинс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дейвид Гибинс
Роден 1962 г. (59 г.)
Професия писател, подводен археолог, преподавател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Канада Канада
Активен период 2005 -
Жанр трилър, исторически роман, научна публицистика
Съпруга Анджи Хобс
Деца дъщеря
Уебсайт davidgibbins.com

Дейвид Гибинс (на английски: David Gibbins) е англо-канадски подводен археолог и писател на произведения в жанра исторически трилър и исторически роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Дейвид Гибинс е роден през 1962 г. в Саскатун, Саскачеван, Канада, в семейство на британски академични учени. Пътува по света с родителите си, включително четири години живее в Нова Зеландия, преди да се върне в Англия и Канада. Още 15-годишен се запалва по водолазния спорт и се научава в изследвания на пещери и корабокрушения. Завършва Университета в Бристол, където получава с отличие бакалавърска степен по древни средиземноморски изследвания. След това учи в Корпус Кристи на Кеймбриджкия университет, където през 1990 г. получава докторска степен по археология.

След дипломирането си през по-голямата част от 90-те години преподава археология в Училището по археология, класика и ориенталистика в Университета на Ливърпул и в чужбина. После води многобройни експедиции за проучване на подводни обекти в Средиземно море и подводна археология по целия свят. Разкрива древни римски корабни аварии край Сицилия и проучва потопеното пристанище на древния Картаген. През 1999 – 2000 г. е част от международен екип, който изследва корабокрушение от 5 век пр.н.е. край Турция. Прави проучвания в Северния ледовит океан, в Месоамерика, в Големите езера в Канада и във водите на Югозападна Англия. Негови статии за древни места за корабокрушения са публикувани в научни списания, книги и популярни списания. Считан е за световен авторитет на древните корабни останки и потънали градове. Член е на Кралското географско дружество и на Кралското общество на изкуствата.

Първият му роман „Мисия „Атлантида“ от поредицата „Джак Хауърд“ е издаден през 2005 г. Главен герой е морският археолог Джак Хауърд, който изследва потънали кораби от древността и разкрива загадки рискувайки живота си. Написан с професионална достоверност, трилърът става международен бестселър.

Дейвид Гибинс живее със семейството си в Англия и Канада.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Джак Хауърд“ (Jack Howard)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Atlantis (2005)
  Мисия „Атлантида“, изд.: ИК „Бард“, София (2007), прев. Иван Златарски
 2. Crusader Gold (2006)
 3. The Last Gospel (2008) – издаден и като „The Lost Tomb
 4. The Tiger Warrior (2009)
 5. The Mask of Troy (2010)
 6. The Gods of Atlantis (2011) – издаден и като „Atlantis God
 7. Pharaoh (2013)
 8. Pyramid (2012)
 9. Testament (2016)
 10. Inquisition (2017)

Серия „Тотална война в Рим“ (Total War Rome)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Destroy Carthage (2013)
 2. The Sword of Attila (2015)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Канада“         Портал „Канада