Джеймс Франклин Кларк-старши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеймс Франклин Кларк-старши
James Franklin Clarke
американски духовник
Роден
Починал
юли 1916 г. (84 г.)

РаботилМисионер

Джеймс Франклин Кларк-старши (на английски: James Franklin Clarke) е американски духовник, работил през голяма част от живота си в България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 31 януари 1832 година в Бъкланд, Масачузетс. През 1854 година получава бакалавърска степен от Амхърсткия колеж, а през 1858 година завършва Андоувърската богословска семинария, след което е ръкоположен за свещеник от Конгрегационалистката църква и за кратко е пастор в Бриджуотър, Върмонт.[1][2]

През 1859 година Кларк заминава за Пловдив като мисионер на Американския съвет на комисионерите на чуждестранните мисии. В Пловдив основава Американския колеж, преместен по-късно в Самоков, а след това в София. При потушаването на Априлското въстание той е първият чужденец, посетил разрушените български селища в Тракия, и съставя списъци на жертвите и разрушенията.[2]

Благотворителната дейност на Джеймс Кларк не ограничава само през периода след Априлското въстание. През 1903 г. мисионерите на Джеймс Кларк събират и разпределят помощи за българите бягащи от кланетата в Османската империя, след Илинденско-Преображенското въстание, а по-късно и за македонските бежанци, установили се в страната. В критичния за българите период след Междусъюзническата война и последвалия Букурещки мирен договор, Джеймс клар заедно с Джон Беърд и Робърт Томсън изготвя меморандум до британския външен министър сър Едуард Грей с дата 5 август 1913 година. В меморандума изрично се заявява на ръководителите на Великите сили, че „населението на Македония е българско по произход, език и обичаи и съставлява неделима част от българската нация“.[3] В него още пише, че:

След като познаваме от години Македония, било в резултат на пребиваване или пътувания, или и двете заедно, на смесване с хората и живеене в техните домове, ние сме напълно убедени, че голямото мнозинство от населението на района, който наричаме „македонско поле“ на нашата дейност, е българско по произход, език и обичаи и съставлява неразделна част от българската нация.[4]

Джеймс Франклин Кларк умира на 2 юли 1916 година в София.[1] Негов син е мисионерът Уилям Кларк, а внукът му е американският българист Джеймс Франклин Кларк-младши.

Родословие[редактиране | редактиране на кода]

 
 
 
 
 
Джеймс Франклин Кларк
(1832 – 1916)
 
Изабела Кларк
(? - 1891)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Уилям П. Кларк
(1865 - 1955)
 
Джеймс Кларк
 
Елизабет С. Кларк
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Джеймс Франклин Кларк
(1906 – 1982)
 
Естер Н. Кларк
 

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б James Franklin Clarke // prabook.com. prabook.com, 2016. Посетен на 3 юли 2016.
  2. а б Шашко, Филип и др. Американски пътеписи за България през XIX век. „Планета – 3“, 2001. ISBN 9549926583. с. 78.
  3. Цокова, Полина. Среща и взаимодействие на културите: американското мисионерско семейство Кларк и българската среда ХІХ - ХХ век // Годишник на департамент „История“ 2. Нов български университет. с. 282.
  4. Генов, Румен. Помощната дейност на американските мисионери в България след Илинденско-Преображенското въстание // Годишник на департамент „История“ 2. Нов български университет. с. 167.