Джон Пирпонт Морган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джей Пи Морган)
Джон Пирпонт Морган
John Pierpont Morgan
американски предприемач

Роден
Починал
31 март 1913 г. (75 г.)
ПогребанХартфорд, САЩ

РелигияЕпископална църква в САЩ
Учил вГьотингенски университет
Семейство
Подпис
Джон Пирпонт Морган в Общомедия

Джон Пирпонт Морган (на английски: John Pierpont Morgan), известен като Джей Пи Морган (на английски: J. P. Morgan), е американски предприемач, банкер и колекционер на произведения на изкуството.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 април 1837 в семейството на Джуниъс Спенсър Морган, основателя на лондонската банка J.S. Morgan & Co., предшественик на най-голямата финансова институция в Америка – JPMorgan Chase. Завършва средното си образование в Бостън в математическа гимназия, подготвяща младежи за кариера в търговията. След това баща му го изпраща в Европа, в частно швейцарско училище, за да усъвършенства френския си език. Завършва образованието си в престижния Гьотингенски университет, където усвоява немски език и получава диплома по история на изкуството.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва работа през 1857 в Лондон в банката на баща си. През следващата година се мести в Ню Йорк. През 1871, съвместно с финансиста от Филаделфия Антъни Дрексъл, основават фирмата Drexel, Morgan & Company в Ню Йорк. По-възрастният и опитен партньор става ментор на младия Морган по молба на баща му Джуниъс.

След смъртта на Дрексъл през 1893 фирмата е преименувана на J. P. Morgan & Company. Към 1900 фирмата е една от най-големите финансови институции в света. Освен с банкови операции тя се занимава и със строителство на железопътни линии, създава една от най-големите стоманодобивни компании в света (U.S. Steel), гиганта в електротехниката General Electric, финансира трансатлантически превози. Скоро Морган си спечелва репутацията на човек, който купува компании в затруднения и след реорганизация ги превръща в печеливши бизнес структури.

Железопътни линии[редактиране | редактиране на кода]

Пътят на Морган към върха е тясно свързан с бизнеса с железопътни линии, който по онова време е най-големият в Америка. Той взима контрола над железницата на Джей Гулд и Джим Фиск през 1869, оглавява синдикатът, който премахва привилегиите свързани с държавното финансиране на Джей Кук и скоро взима пряко участие в разработването и финансирането на железопътна империя. Постига го чрез реорганизация и обединение във всички части на Америка. Набира големи суми в Европа, но вместо просто да осигури средствата, помага в преструктурирането с цел постигане на по-голяма ефективност. Бори се срещу спекулантите, целящи постигане на спекулативни печалби и създава визия за интегрирана транспортна система. През 1885, реорганизира линията Западен бряг-Бъфало в Ню Йорк и я отдава бод наем на Нюйоркската централна железница. През 1886, реорганизира линията Филаделфия-Рединг, а през 1887, линията Чесапийк-Охайо. След като конгресът гласува Междущатския търговски акт от 1887, Морган организира конференции през 1889 и 1890, които събират президенти на железопътни компании с цел да помогнат на индустрията да следва новите закони и да състави споразумениия за поддържането на „обществени, разумни, еднакви и стабилни цени“. Конференциите са първите от този вид и чрез създаването на общ интерес, сред съперничещите си железници, проправят пътя за големите консолидации на XX век.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В киноизкуството днес образа на Джей Пи Морган се свързва най-вече с кораба „Титаник“, на който той е бил съсобственик. Крис Нот изиграва Джей Пи Морган в сериала „Титаник: Кръв и стомана“ (2012).