Джовани Белини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джовани Белини
Giovanni Bellini FeltételezettÖnarcképeKJ.jpg
италиански художник
Роден
1430 г.
Починал
1516 г. (86 г.)
Повлиян Мантеня
Джовани Белини в Общомедия

Джовани Белини (на италиански: Giovanni Bellini, 14301516) е италиански художник, основател на Венецианската школа по живопис.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Роден в през 1430 г. във Венеция (по други данни през 1426). Син е на Джакопо Белини (14001471). Джовани и неговия брат Джентиле Белини, по всяка вероятност почват своята кариера в школата на баща си.

Ранен период[редактиране | редактиране на кода]

В ранния период на творчеството му, голямо влияние над Джовани оказва художника Андреа Мантеня, който е женен за сестра му.

Към ранния период на художника се отнасят няколко „Мадони с младенци“. За 1450-60-и години се датират «Мадона с младенеца» от Градския музей Маласпина, Павия, „Мадона с младенеца“ от колекцията на Джон Джонсон, Филаделфия, „Мадона Леман“ от колекцията на Леман, Ню-Йорк, в която се вижда влиянието на Мантеня, а така също и така наречената „Гръцка мадона“ от Пинакотека Брера, Милано. Последната в този ред се счита несъмнен шедьовър. От момента на своето създаване тя украсява Двореца на Дожите във Венеция; В пинакотека Брера попада през 1808 година след църковната реквизиция, устроена от Наполеон. По-рано се счита, че картината е нарисувана по византийски маниер — заради златния фон, но по-късните изследвания установяват, че надписът със злато по-гръцки „Майка божия“ и „Христос“ изписани на нея, са добавени през XVI век, самият Белини изначално рисува Мадоната на фона на синьо небе.

Във венецианските домове се пазят голямо количество икони от византийски и крито-гръцки произход, тяхното влияние над творчеството на Белини е безспорно; изследователи отбелязват „нежната безпристрастност“ на мадоните на Белини, направо свързвайки тези качества с византийското наследство и влияние. Самата технология на производството на картини обаче е заимствана от художниците в Нидерландия.

Друга тема от неговото творчество, „Оплакването на Христос“ (Пиета) така също води своя произход от византийската традиция. „Пиета“ от Академията Карара, Бергамо, и „Пиета“ от музея Полди Пецоли, Милано, стават прототипи на цяла серия картини, изобразяващи полуфигура на мъртвия Христос, извисяваща се над саркофага. Този тип се разпространява и извън пределите на Венеция. „Пиета“ от Бергамо е много трагична, лицата на персонажите в нея по-скоро напомнята на маски. Съвсем по различно е решен същия сюжет в картината „Мъртвият Христос, поддържан от ангели“ от музея Корер, Венеция. На картината има фалшива дата, 1499 г., и апокритически подпис на  Албрехт Дюрер. Произведението напълно е издържано в духа на Мантеня, изследователите считат, че неговото създаване е около 1460 г. Безжизненото тяло на Христос в него е сякаш изсечено от хладен мрамор.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Късен период[редактиране | редактиране на кода]

Албрехт Дюрер пише за него през 1506 г: "Той е много стар, но все още добър художник". Белини прави венецианската школа най-добра в периода на Ренесанса и една от главните художествени школи в западното изкуство.Негови ученици са Тициан и Джорджоне.

Умира през 1516 г. във Венеция.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. {{ВТ-ЭСБЕ|Беллини, венецианские живописцы}}
  2. G. Robertson. Giovanni Bellini. Oxford. 1968.
  3. T. Pignatti. L’opera completa di Giovanni Bellini. Milano. 1968.
  4. Rona Goffen. Giovanni Bellini. Yale University Press. 1989.
  5. D. A. Brown et al. Bellini, Giorgione, Tizian and the Renaissance of Venezian Painting. NGA, Washington. 2006.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]