Донатело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Донатело
Donatello
италиански скулптор

Роден
1386 г.
Починал
ПогребанБазилика Сан Лоренцо, Флоренция, Италия

ЕтносИталианци[1]
Кариера в изкуството
Жанрпортрет[2]
Известни творбиДавид (Донатело)
Донатело в Общомедия

Донато ди Николо ди Бето Барди, (на италиански: Donato di Niccolò di Betto Bardi), по-известен като Донатело, ок. 1386 – 13 декември 1466, Флоренция) – е един от най-прочутите италиански скулптори от епохата на ранния Ренесанс, основоположник на индивидуалното скулптурно изображение[3].

Донатело е роден във Флоренция или близо до нея между 1382 и 1387 г. в семейството на Николо ди Бето Барди, занимаващ се с обработка на вълна. Учи отначало при един златар, след това в класа на майстора живописец и скулптор Бичи ди Лоренцо, ползвайки се от покровителството на богатия флорентински банкер Мартели. За завършване на своето художествено образование той живее 2 или 3 години в Рим заедно с известния архитект Брунелески, с когото са приятели. Там изучава древноримската архитектура чрез разкопки на руини. Една от неговите първи работи е орелеф от дребнозърнест камък, изобразяващ Благовещение, в църквата Санта Кроче (Флоренция). Донатело се придържа към принципите на реализма, като понякога сякаш нарочно намира некрасивите страни на природата.

Една от най-прочутите негови творби е бронзовата статуя на Давид, първото голо скулптурно произведение на Ренесанса, създадено самостоятелно, вън от всяка зависимост от архитектурното обкръжение. Статуята е грациозна, с правилни пропорции, превъзходен баланс и напомня на древногръцката скулптура по простотата на формата, и макар че не следва идеалните пропорции, е много реалистична[3].

През 1444 той е призован в Падуа да отлее от бронз конна статуя на кондотиера на венецианската република Еразмо ди Нарни (Erasmo Marzi da Narni), познат като Гатамелата. Сега тя стои пред църквата „Сан Антонио“. Толкова колосална статуя не е била отливана от времето на древните римляни.

Художникът остава в Падуа до 1456 и там с помощта на своите ученици работи по украсата на църквата „Сан Антонио“. Най-забележителната работа е бронзов барелеф със сцени от живота на покровителя на Падуа. През 1457 той работи (отново във Флоренция) върху темата за Св. Йоан Кръстител, патрона на Флоренция. Донатело представя светеца в различни възрасти с отделни статуи, орелефи и барелефи. Заедно със своя ученик Микелоцо Микелоци прави и няколко надгробни паметници в църкви, сред които и известен монумент на антипапа Йоан XXIII във флорентинския баптистерий. Той служи за модел на много надгробни паметници. Последните години от своя живот Донатело прекарва във Флоренция, работейки до дълбока старост. Умира през 1466 и е погребан с големи почести в базиликата „Сан Лоренцо“, в която е направил два бронзови амвона.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. vocab.getty.edu
  2. 23664
  3. а б Donatello // Енциколпедия Британика, 1911. Посетен на 28 април 2019. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]