Донатело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Донатело
Donatello
италиански скулптор

Роден
1386 г.
Починал
Погребан Базилика Сан Лоренцо, Флоренция, Италия

Етнос Италианци[1]
Донатело в Общомедия

Донато ди Николо ди Бето Барди, ([на италиански: Donato di Niccolò di Betto Bardi), познат като Донатело, ок. 1386 – 13 декември 1466, Флоренция) – е един от най-прочутите италиански скулптори от епохата на ранния Ренесанс, основоположник на индивидуалното скулптурно изображение[2].

Донатело е роден във Флоренция или близо до нея между 1382 и 1387 г. Учи отначало при един златар, след това в класа на майстора живописец и скулптор Бичи ди Лоренцо, ползвайки се в покровителството на богатия флорентински банкер Мартели. За завършване на своето художествено образование той прекарва 2 или 3 години в Рим, заедно с известния архитект Брунелески. Една от неговите първи работи е орелеф от дребнозърнест камък, изобразяващ Благовещение, в църквата Санта Кроче (Флоренция). Донатело се придържа към принципите на реализма, сякаш понякога нарочно намира некрасивите страни на природата.

Една от най-прочутите негови творби е бронзовата статуя на „Давид“, първото голо скулптурно произведение на Ренесанса, създадено вън от всяка зависимост от архитектурното обкръжение. Статуята е грациозна, с правилни пропорции, превъзходен баланс и напомня на древногръцката скулптура по простотата на формата, и макар че не преследва идеалните пропорции, е много реалистична[2].

През 1444 той е призован в Падуа да отлее от бронз конна статуя на кондотиера на венецианската република Еразмо ди Нарни (Erasmo Marzi da Narni), познат като Гатамелата. Сега тя стои пред църквата „Сан Антонио“. От времето на древните римляни не е била отливана такава колосална статуя.

Художникът остава в Падуа до 1456 и там с помощта на своите ученици прави няколко работи за украсата на църквата „Сан Антонио“. Най-забележителната от тях е бронзов барелеф със сцени от живота на покровителя на Падуа. През 1457 той работи (отново във Флоренция) върху темата за Св. Йоан Кръстител, патрона на Флоренция. Донатело представя светеца във всички възрасти с отделни статуи, орелефи и барелефи. Заедно със своя ученик Микелоцо Микелоци прави и няколко надгробни паметници в църкви, сред които и известен монумент на антипапа Йоан XXIII във флорентинския баптистерий. Той служи за модел на много надгробни паметници. Последните години на своя живот Донатело прекарва във Флоренция, работейки до дълбока старост. Умира през 1466 и е погребан с големи почести в базиликата „Сан Лоренцо“, в която е направил два бронзови амвона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б vocab.getty.edu.
  2. а б Donatello. // Енциколпедия Британика, 1911. Посетен на 28 април 2019. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]