Санта Кроче (Флоренция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Църката Санта Кроче

Базилика Санта-Кроче (на италиански: Santa Croce, Църква на Светия Кръст) е францисканска готическа църква, намираща се във Флоренция и известна с фреските на Джото и това, че е гробница на много известни личности на Италия. Разположена е в самия център на Флоренция. Явява се една от най-популярните туристически дестинации в града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Легендата гласи, че църката е основана от самия Свети Франциск от Асизи. Строителството се финансира от състоятелните фамилии на Флоренция. През 1442 г. църквата е осветена от папа Евгений IV. Прозорците на църквата са украсени с витражи. Църката е построена във формата на египетски Т-образен кръст и се явява най-големия францискански храмо в Италия. През вековете са извършени много промени по църквата. През втората половина на 16 век са разрушени много древни нейни части. Фреските на Андреа Орканя са скрити под олтара от творби на Вазари. Стилът на храма е готически, и по тази причина той изглежда по-малко масивен от Дуомо (Санта Мария дел Фиоре). Църквата е украсена с множество фрески и скулптури на Джото и други знаменити художници и скулптори: Донатело, Антонио Канова, Тадео Гади, Антонио и Бернардо Роселино и много други.

Санта Кроче като пантеон[редактиране | редактиране на кода]

В църквата са погребани около 300 знаменити флорентинци — хора на културата, науката и политиката. Типичната конструкция на гробниците в църката е мраморно ложе с фигура на повърхността на саркофага. Съоружение е увенчано от арка на две колони.

Гробница за велики хора[редактиране | редактиране на кода]

В базиликата се намират много погребални и паметни дъски на известни хора от Италия, сред тях:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]