Джон Диър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Джон Диър
американски изобретател и бизнесмен

Роден
Починал
17 май 1886 г. (82 г.)
Техника
Изобретения самопочистващ се плуг
Джон Диър в Общомедия

Джон Диър (на английски John Deere, правилно произношение Джон Дир[1]) е американски ковач, изобретател и предприемач. Той е автор на самопочистващия се стоманен плуг, който подобрява обработката на почвата.

Основател е на Deere & Company – най-голямата компания за тежка механизация и селскостопанска техника.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джон Диър е роден в гр. Рътланд, щата Вермонт на 7 февруари 1804 г., където преминава неговото детство и юношество. Завършва училище и преминава 4-годишен курс за ковачи.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Историята на ковача Джон Диър и едноименната компания, започва през XIX век и е тясно преплетена с колонизацията на американския Среден Запад. Средният Запад бил голямо предизвикателство, давайки на новите заселници големи възможности и откривайки им перспективи за нормален живот.

През 1825 г. започва работа като помощник-майстор в ковачница и скоро след това печели уважение благодарение на изкусната си работа и старание. По това време най-често в ковачниците се изработвали вили и лопати.

Преселване в Средните щати[редактиране | редактиране на кода]

Икономическата криза силно повлиява на условията за бизнес във Вермонт. За младия и амбициозен младеж картината е изрисувана с мрачни краски. Много от хората, които обработвали селскостопански земи във Вермонт, емигрират към западните щати.

Историите за необятните възможности в другите щати обземат и Джон. Той взима решение да се пресели на запад, оставяйки собствения си бизнес, взимайки със себе си инструментите и малкото пари в наличност, които притежавал. След няколкоседмично пътуване достига до малък град в щата Илинойс, основан от преселници от Вермонт. За негов късмет в града има спешна нужда от ковач и той отваря нова ковачница, само 2 дни, след като пристига.

Създаване на самопочистващия се плуг[редактиране | редактиране на кода]

Къщата на Джон Диър, Гран Детур, Илинойс

Предстояло му много и тежка работа – изработка на подкови за конете и едрия рогат добитък, ремонт на плугове и друг селскостопански инвентар на местните фермери. Именно от фермерите Джон разбира за трудностите, които изпитвали при обработката на меката почва на прерията и как тя налепва по плуговете, които използвали, и как трябвало да спират на няколко метра, за да ги почистват.

Плуговете, които заселниците донесли със себе си от източните щати, били предназначени за обработка на рохки и песъчливи почви. Обработката на почвата ставала бавно и трудоемко, уморявайки хора и животни, което започнало да кара хората да се замислят за ново преселение в други щати.

Old John Deere.jpg

Джон Диър започвал щателно да изучава проблема и достига до извода, че правилната форма на металната част на плуга, наречена „лемеж“, трябва да е извита, така че обръщаната от плуга почва да почиства полепналата пръст. Въз основа на тези му заключения през 1837 г. Диър създава така наречения „стоманен самопочистващ се плуг“ с уникална конструкция, който преминава полеви изпитания.

Този плуг става и първата селскостопанска техника, изработена по поръчка на клиентите.

Късни години и смърт[редактиране | редактиране на кода]

След като предава бизнеса със селскостопанска техника на своя син, Диър започва да се занимава с политическа и обществена дейност. Няколко години е президент на „Националната банка на Моулийн“, директор е на обществената библиотека в града и член на църковното настоятелство на „Първата независима църква“ в Моулийн. Също така е кмет на града (въпреки лицензните такси, който въвежда върху производството на ликьор в продължение на 2 г.) и прави много положителни неща за инфраструктурата на града и благоденствието на жителите му. При неговото управление за първи път светва улично осветление, прокарва водопроводна мрежа (вкл. противопожарни кранове), канализация, възстановява тротоарите и купува терен от 83 акра земя (срещу 15 000 долара) за създаването на градски парк. Не се кандидатира за втори мандат поради влошено здравословно състояние (гръдни болки и дизентерия).

Умира на 17 май 1886 г., но основаната от него компания продължава да съществува, управлявана чудесно от неговите внуци и превръщайки се след години в най-големия производител на селскостопанска и друга механизация в света.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]