Джон Уолтър Грегъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Уолтър Грегъри
английски геолог

Роден
Починал
2 юни 1932 г. (68 г.)
Научна дейност
Област Геология
Образование Лондонски университет
Работил в Природонаучен музей в Лондон
Джон Уолтър Грегъри в Общомедия

Джон Уолтър Грегъри (на английски: John Walter Gregory) (27 януари 1864 - 2 юни 1932) е английски геолог, изследовател на Източна Африка и Австралия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Лондон в семейство на търговец на вълна. Прекъсва обучението си на 15-годишна възраст и се включва във вълнения бизнес на баща си. По-късно за да завърши средно образование посещава вечерни курсове. През 1886 г. постъпва в Лондонския университет и го завършва с отличие и бакалавърска степен по геология през 1891 г. Още като студент е назначен като научен сътрудник в геоложката служба на Природонаучния музей в Лондон.

Веднага след дипломирането си през 1892-1893 Грегъри извършва експедиция в Източна Африка, като изследва природата и геоложката структура на Големия Африкански грабен на територията на Кения, която става база за защитата му на докторска дисертация по геология озаглавена „The Great Rift Valley“ (в превод Великата Рифтова долина) и публикувана през 1896 г. С изследванията си проведени в Кения прави фундаментален принос за геологията в района, като някои от неговите изследвания и теории за образуването и структурата на Големия африкански грабен са валидни и досега.

До края на 1899 г. Грегъри остава на работа в Природонаучния музей, като през това време предприема за сметка на музея няколко геоложки експедиции в различни части на света - Европа, Латинска Америка и др. През 1896 г. посещава архипелага Шпицберген и изследванията му там поставят началото на нов клон от геологията, свързан с дейността на ледниците в миналото.

В края на ХІХ в. в университета в Мелбърн, Австралия се създава катедра по геология и минералогия и Грегъри е назначен на 11 декември 1899 г. за професор по тези дисциплини. През февруари 1900 г. пристига в Австралия и пребивава на тази длъжност до 1904 г., като през този период допринася изключително много за подобряване на преподаването на дисциплините в университета. Освен с преподавателска дейност се занимава и експедиционна такава. През 1900-1901 г. участва в експедиция до Антарктида. През лятото на 1901-1902 г. в Централна Австралия извършва геоложки дейности около езерото Еър и отчетите са публикувани през 1906 г. под заглавието „The Dead Heart of Australia“. По време на престоя си в Австралия публикува и множество други книги, свързани с популяризирането на геологията и географията сред широката общественост и издаването на учебници по геология и география за средните училища: „География на Австралия“, География на щата Виктория“, „География на Тасмания“, Климата на Австралия“ и други.

През 1904 се завръща в родината си и е назначен за преподавател по геология в университета в Глазгоу, която длъжност заема до пенсионирането си през 1929 г. По това време предприема и няколко нови експедиции: до Киренайка в Северна Африка през 1908 г.; в Южна Ангола през 1912 г.; в Тибет през 1923 г.

През януари 1932 г., вече 68-годишен, заминава за Южна Америка, за да проучва и изследва вулканичната и земетръсна дейност в Андите. На 2 юни същата година лодката, с която пътува по река Урубамба (най-горното течение на Амазонка) в Перу, се преобръща и Грегъри се удавя във водите на реката.

От 1928 до 1930 г. е председател на Лондонското геоложко дружество и е носител на различни научни отличия и медали. Отделно от десетките научни книги по геология и география, написва над 300 статии на геолого-географски и социални теми. Книгите му са написани в свободен стил и се четат с интерес както от хората на науката, така и от широката публика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „John Walter Gregory“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.