Джордж Грей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джордж Грей
George Edward Grey
английски военен, писател и изследовател
GeorgeEdwardGrey02.jpg
Живопис на сър Джордж Грей, 1860 г.
Роден
14 април 1812 година
Починал
19 септември 1898 година (86 г.)
ПогребанКатедрала Сейнт Пол, Сити, Великобритания

Религияангликанство
НационалностFlag of England.svg Англия
Учил вКралски военен колеж
Партияняма
Семейство
СъпругаЕлиза Спенсър
Деца1
ПодписGeorge Grey Signature.jpg
Джордж Грей в Общомедия

Сър Джордж Едуард Грей (на английски: George Edward Grey) е английски военен и колониален деятел, губернатор на Южна Австралия, два пъти губернатор на Нова Зеландия, губернатор на Капската колония, 11-и премиер-министър на Нова Зеландия, писател, изследовател на Австралия.

Ранни години (1812 – 1836)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 април 1812 година в Лисабон, Португалия, единствен син на британски пехотен офицер, загинал 8 дни преди раждането му и майка ирландка. През 1826 постъпва в Кралския военен колеж и през 1829 получава първо офицерско звание. В началото на 1830 става младши лейтенант в 83-ти пехотен полк и същата година, заедно с полка си, е изпратен в Ирландия за потушаване на селските бунтове, като по време на пребиваването си там Грей искрено съчувства на бедните ирландски селяни. През 1833 Грей става лейтенант, а през 1836 завършва с отличие Кралската военна академия Сандхърст. През 1839 му е присвоено капитанско звание и преминава в запаса.

Изследвания в Австралия (1837 – 1840)[редактиране | редактиране на кода]

През 1837 Грей възглавява крайно зле организирана експедиция в Северозападна Австралия, провеждането на която едва не коства живота на участниците в нея. През декември 1837 изследва залива Колиер (16°20′ ю. ш. 124°20′ и. д. / 16.333333° ю. ш. 124.333333° и. д.) и вторично открива вливащата се в него река Гленелг. След схватка с местните аборигени, в която Грей е ранен, експедицията без никакви резултати през април 1838 се завръща на остров Мавриций.

През септември 1838 Грей извършва две кратки пътешествия в Югозападна Австралия.

През 1839, в нова експедиция, на 25º ю.ш. открива река Гаскойн, вливаща се в залива Шарк (Западна Австралия), оттам продължава пеша на юг по брега и на 21 април достига Пърт, като по пътя открива реките Мърчисън (27º 30` ю.ш.), Гриноу (28º 40` ю.ш.) и Ъруин (29º ю.ш.) и хребета Виктория. Тази експедиция също е зле организирана и ако не е била помощта на местните аборигени, които доставят на участниците храна и вода, би завършила трагично.

Независимо от неудачно организираните си експедиции, изследванията на Грей имат комплексен характер, за което свидетелстват отчетите и докладите до британското правителство. В тях той се проявява не само като географ, геодезист и картограф, но и като наблюдателен етнограф, икономист и политик, качества които допринасят много за по-нататъшното му издигане като политическа фигура.

Политическа кариера (1841 – 1894)[редактиране | редактиране на кода]

Губернатор на Южна Австралия (1841 – 1845)[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1841 – 1845 Грей е назначен за 3-ти губернатор на Южна Австралия. По време на управлението си успява да проведе реформи, които позволяват да се поправи финансово-икономическото състояние на колонията, внася порядък в усвояването и използването на природните ресурси и спомага за нормализирането на взаимоотношенията между колонистите и местното население.

Губернатор на Нова Зеландия (1845 – 1853) и (1861 – 1868)[редактиране | редактиране на кода]

Грей два пъти заема длъжността губернатор на Нова Зеландия (1845 – 1853 и 1861 – 1868), като по време на неговото управление се усилва и разпространява европейската колонизация на Нова Зеландия.

По време на първия си мандат спомага за прекратяване на войната между колонистите и маорите за срок от десет години. Усъвършенства и узаконява закупуването на земя от преселниците и заплащането ѝ по пазарни цени на местното население. Организира и построява първите училища за ограмотяване и приобщаване на маорите към английската култура. Вторият мандат на Грей съвпада с предоставяното на Нова Зеландия самоуправление, което довежда до това, че губернаторът вече трябва да се съобразява с исканията на избрания парламент.

По време на първото и второто си управление Грей се ползва с уважение от страна на маорите и често пътешества съпроводен от вождовете им. Той настоява те да записват своите традиции, легенди и обичаи, които по късно стават основа за издадените от него книги.

През 1863 парламентът на Нова Зеландия, въпреки несъгласието на Грей, повиква на помощ британски войски в новата война с маорите. По-късно, през 1865 и 1866, Грей, без разрешението на парламента, заповядва извеждането на войските от Нова Зеландия и прекратяване на военните действия, което довежда до отстраняването на Грей от поста губернатор през февруари 1868.

Губернатор на Капската колония (1854 – 1861)[редактиране | редактиране на кода]

В периода между двата си мандата като губернатор на Нова Зеландия Грей е губернатор на Капската колония в периода 1854 – 1861. Тук, както и в Нова Зеландия, Грей се опитва да поддържа добри отношения, както с колонистите, така и с местното население. Нееднократно е арбитър в споровете между тях, като много често взема страната на местните племена, подложени на гонения, преследване, отнемане на земята им и преселването им в неблагоприятни земеделски райони.

По време на мандата си Грей основава колеж в Блумфонтейн и гимназия в Порт Елизабет, като и двете училища съществуват и са кръстени на негово име. Когато Грей е отзован от поста губернатор на Капската колония неговата популярност е толкова голяма, че местното население му издига паметник, надписът на който гласи: „Губернаторът, който със своите високи качества на християнин, държавен деятел и джентълмен, заслужи любовта на всички съсловия и който със своята дълбока преданост към интересите на Южна Африка, със своето умело и справедливо управление, заслужи похвалите и признателността на всички поданици на Нейно Величество в тези нейни владения“.

Член на парламента и премиер-министър на Нова Зеландия (1875 – 1894)[редактиране | редактиране на кода]

От декември 1875 до 13 октомври 1877 и от септември 1879 до 1887 Грей е член на парламента на Нова Зеландия, първия път като представител от окръг Окланд, а втория – от окръг Крайстчърч. В периода 13 октомври 1877 – септември 1879 Грей заема поста премиер-министър на Нова Зеландия, като неговото кратковременно управление се счита от историците като неудачно.

През 1890 поради влошеното си здраве Грей се оттегля от политиката и се отправя в Австралия, но през 1891 отново се връща в Нова Зеландия и отново се включва в надпреварата за депутат в парламента. Избран е в следващите два парламента 1891 – 1893 и 1893 – 1895.

Последни години (1894 – 1898)[редактиране | редактиране на кода]

През 1894 Грей заминава за Англия и повече не се връща в Нова Зеландия. Умира 4 години по-късно на 19 септември 1898 година в Южен Кенсингтън, Лондон, на 86-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]


CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „George Grey“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​