Димитър Войнов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Войнов
български художник
Роден
1946 г. (74 г.)

Димитър Войнов е виден български художник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Войнов е роден през 1946 г. в Ресен. През 1972 завършва Художествената академия, София. Оттогава работи на свободна практика – живопис и графика. От 1981 до 1985 е доцент по живопис в НХА, София. От 1986 живее в Германия, където се радва на изключителна широка популярност. По-голяма част от творбите си създава в своето ателие в Рупертсхайн, близо до Франкфурт на Майн, където се установява, след като напуска България.

Има над 40 изложби и участия в арт-форуми в Берлин, Франкфуртнеясно? ], Кьолн, Дюселдорф, Фрайбург, Висбаден, Бремен, Баден-Баден, Виена, Амстердам, Люксембург, Женева, Париж, София и др.

Художникът работи предимно маслена и акрилна живопис и скулптура, като най-характерно за творбите му е умелото съчетаване на класицизма (по отношение на техниката) с двусмислеността на формите и значението на изобразяваното. Живописният му стил, формиран от академичното образование, е повлиян от големите художници на Ренесанса. Авторът интерпретира библейски и митологични сюжети, които въвлича в своя собствена вселена, изпълнена със символика, мистериозност и еротика, където представите се преобръщат.

Сред най-известните произведения на твореца са „Бар Париж“, „Умните се учат от мъдрите, а глупавите – от грешките си“, „Игра на карти“, „Леда и лебеда“ и др.

В картината му, озаглавена „Моите учители“, той рисува Холбайн, Рембранд, Леонардо, Ботичели, Дюрер, Веласкес, а наред с тях – Дали, Пикасо, Ван Гог, Анди Уорхол, които особено силно са повлияли на живописния му стил.

През 2003 г. ексцентричният художник създава „Бар Париж“ – платно, дълго 8 метра, на което изобразява гол кмета на Берлин Клаус Воверайт в компанията на 69 известни немски интелектуалци, сред които е и самият автор. Картината предизвика оживени дискусии в културните среди и пресата в Германия и превръща Войнов в един от най-популярните творци там.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]