Димитър Езекиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Езекиев
български журналист
Роден
Починал

Националност Флаг на България България
Професия журналист
Българска национална телевизия
Народен представител в:
VII ВНС   

Димитър Борисов Езекиев е български журналист, депутат в VII Велико Народно събрание.[1][2]

Езекиев завършва първи випуск журналистика на Софийския университет.

Работил в Българска национална телевизия над 20 години. Автор е на студии и телевизионни сценарии. Работил е и във вестниците „Патриот“, Народна младеж и Орбита. След 1989 г. участва в изготвянето на първото аналитично седмично списание „Български дневник“.

В Националната телевизия става основоположник на дискусионните предавания с продукциите „Пресконференция БТ“, „Българската телевизия защитава“ и „Сто минути на зрителя“. Бил е и главен редактор на редакция „Съвременник“ в БНТ. Участва в многобройни граждански инициативи преди смяната на комунистическия режим, в т.ч. като съосновател на сдружението „Екогласност“ и на Русенския комитет, поради което е уволняван и преследван от Държавна Сигурност. Съдейства и е близък приятел на видни български пътешественици и изследователи, в т.ч. Петър Берон, Дончо Папазов и Методи Савов.

Съпруг на Радост, с която имат син, Сергей и впоследствие на Детелина Барутчиева[3], с която имат син, Павел. Дядо е на Деница и Рада Езекиеви[4], културни дейци, както и на Николас Езекиев Косано, роден в Мадрид и отраснал в България и Аржентина.

С решение на Комисия по досиетата от 04.09.2007 г. е разкрит като сътрудник на Държавна сигурност - съдържател на явочна квартира в периода 1967-1971 г., известен под псевдонима „Бор“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Решение № 14/04.09.2007 г. на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА
  2. Почина Димитър Езекиев
  3. Отзив на Силвия Томова за новия роман на Детелина Барутчиева "Клетката"
  4. 20 въпроса: Деница Езекиева, „Капитал“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]