Димитър Илиев (общественик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Илиев.

Димитър Илиев
български революционер и общественик
Мемоарът на Шалев, Илиев и Анастасов
Мемоарът на Шалев, Илиев и Анастасов

Роден
1895 г.
Починал
1957 г. (62 г.)

Димитър Илиев е български юрист и общественик, автор на петиция за защита на правата на българското малцинство в Югославия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Илиев е роден през 1895 година в прилепската махала Варош. След 1903 година с баща си емигрира в България. Учи право в Софийския университет, завършва в Белградския.

Pancho Hadzhimishev Report London 5 June 1930 - 01.jpg Pancho Hadzhimishev Report London 5 June 1930 - 02.jpg
Рапорт на българския пълномощен министър в Лондон Панчо Хаджимишев до министъра на външните работи и на изповеданията Атанас Буров относно проведен разговор с британския министър на земеделието Ноел Бъкстон, касаещ петицията на Илиев и Димитър Шалев до ОН за признаване правата на националните малцинства в Югославия, както и решението на британското правителство да съдейства за признаване правата на етническо малцинство на българското население в Македония. 5 юни 1930 г.

В 1927 година защитава обвинените членове на Македонската младежка тайна революционна организация на Скопския студентски процес. Работи като съдия. Установява се в Женева, където заедно с Димитър Шалев и Григор Анастасов се конституират като Представителство на българското национално малцинство в Югославия. През 1930 тримата изпращат мемоар до Обществото на народите за защита на българското малцинство в Югославия.[1] ВМРО (обединена) нарича Мемоара на Шалев, Илиев и Анастасов „шашмаджийска книжна бомба“ и „диверсия“, защото в него не се говори за „македонци“, а за „българи“.[2]

След 1944 година работи в Прилеп като адвокат под наблюдение на властите. Умира в 1957 година в Прилеп.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Représentation de la minorité nationale bulgare en Yougoslavie, Genève. Mémoire présenté au nom de la population bulgare de la Macédoine sous domination yugoslave. Genève, 1930. Посетен на 2015-06-12.
  2. Добринов, Дечо. ВМРО (обединена), Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1993, стр. 52.
  3. Архивите говорят
     Портал „Македония“         Портал „Македония