Димитър Лешников

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Лешников
български революционер
Роден
Починал
Енидже Вардар, Османска империя

Образование Солунска българска католическа гимназия
Паметникът „Паднали за свободата на Македония“ в Кюстендил с името на Димитър Лещанов (27-и в третата колона).

Димитър Н. Лешников е български революционер, деец на Македонския комитет и Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лешников е роден в град Енидже Вардар (Па̀зар), тогава в Османската империя, днес Яница, Гърция. Завършва българската католическа гимназия в Зейтинлъка в Солун. В 1895 година участва в Четническата акция на Македонския комитет в четата на Борис Сарафов, превзела Мелник. След това влиза във ВМОРО и в 1903 година е четник при Гоце Делчев.

След Илинденско-Преображенското въстание от 1905 година е войвода в Кукушко заедно със Станиш Наков. Емигрира в България и работи в Министерството на финансите. След Младотурската революция в 1908 година се връща в родния си град и работи като учител там и в местните села. В същото време е деец на Съюза на българските конституционни клубове[1]. Тома Николов нарича Лешников:

много буден човек и със силно развито патриотично чувство.[2]

Участва във възстановяването на ВМОРО, арестуван е от властите, осъден на смърт и обесен на площад „Халки бунар“ в 1910 година.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бабев, Иван, „Македонска голгота - Спомени и изповеди от Ениджевардарско“, ТАНГРА ТанНакРа ИК, София 2009 г., стр. 223
  2. Николов, Тома. Спомени из моето минало, Издателство на Отечествения фронт, София, 1989, стр. 290.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 93 – 94.
  4. Дебърски глас, година 2, брой 38, 3 април 1911, стр. 3.
     Портал „Македония“         Портал „Македония