Димитър Стамболов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Стамболов
български революционер
Роден
Починал
1964 г. (95 г.)
неизвестна

Димитър Стамболов Димитров е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Стамболов е роден в 1869 година в Драбишна, Ортакьойско, тогава в Османската империя. Баща му е Стамбол Димитров, деец на борбата за църковна независимост и по-късно за освобождението на Македония и Тракия. Брат е на революционера Руси Димитров. Работи като закупчик-комисионер на копринени пашкули от България, Сърбия и Гърция. Купува на комисионни начала и за сметка на италианеца Ангелери, директор на фирмата „Абех“ в Цюрих.[2] Учител е в Гьокчебунар.[3]

Присъединява се към ВМОРО и подпомага организирането на чети в Ортакьойско.[1] Четник е в четата на Тане Николов, като организира канал за снабдяването ѝ с оръжие при подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. През Балканската война в 1912 година е в четата на Пею Шишманов.[1]

След войната е основоположник на масовото и модернизираното бубарство и лозарство в присъединенато към България Ортакьойско.[1] Автор е на няколко книги за бубарство. Има заслуги за основаването на читалище „Пробуда“ в Ортакьой.

Умира в 1964 година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Попсавова, Дора (съставител). Опис на сбирката „Портрети и снимки“ в Народната библиотека „Кирил и Методий“. Част ІІ. Портрети на лица и снимки на събития, исторически обекти, паметници и чествувания за периода 1878 – 1944 г.. София, Народна библиотека „Кирил и Методий“, 1983. с. 266.
  2. Примовски, Анастас. Бит и култура на родопските българи. Материална култура. // Сборник за народни умотворения LІV. 1973. с. 436.
  3. Данаилов, Ламби, Стилиян Нойков. Национално-освободителното движение в Тракия 1878-1903. София, Издателство на Отечествения фронт, 1971. с. 71.
     Портал „Македония“         Портал „Македония