Диомидови острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Острови Диомид
BeringSt-close-VE.jpg
Островите Диомид в Беринговия проток (в центъра на снимката), заснети от Космоса
Russia Chukotka Autonomous Okrug relief location map.png
65.7833° с. ш. -169.0167° и. д.
Местоположение в Русия Чукотски автономен окръг
Острови Диомид в Общомедия
Карта на Беринговия проток и о-вите Диомид, разположени в него

Диомѝдовите острови (на руски: острова̀ Диомида), познати също като Гвоздеви острови (острова̀ Гвоздева), са архипелаг от 2 големи скалисти острова и скалата Феруей в средата на Беринговия проток. Намират се приблизително на 35 km от Чукотка и Аляска.

Островите са открити от датския мореплавател на руска служба Витус Беринг на 16 август 1728 г. На тази дата се чества мъченичеството на свети Диомид, откъдето идва наименованието на архипелага [1]. През 1732 г. са за първи път картирани от руските геодезисти Иван Фьодоров и Михаил Гвоздев и затова се наричат още Гвоздеви острови. [2]

Западният голям остров Ратманов (Голям Диомид, 29 km2) е руска територия и тук се намира най-източната точка на Русия (65°48′06″ с. ш. 168°59′52″ з. д. / 65.801667° с. ш. 168.997778° з. д.). Ескимоското му название е Имаклик – „обкръжен от вода“. Островът е част от Чукотска автономна област. Наречен в чест на морския офицер Макар Ратманов. По-голямата част от местното население на остров Ратманов (живеещо в селищата Ималик и Кунга) са били транспортирани на континента. На острова е най-източната военна част и граничен пост на Русия.

Малкият източен остров Крузенщерн (Малък Диомид, 7 km2) и скалата Феруей са американска територия. Ескимоското име на острова е Ингалик – „противоположен“. Според археологическите находки на острова е била развита културата, пример за което е сложната церемония за ловуване на китове. На него е разположено едно от най-западните населени места на САЩ – ескимоското село Диомид. То е на около 3000 години и има 135 местни жители – ескимоси. Там са отворени училище и магазин, а пощата се доставя с хеликоптер при хубаво време. На 9,3 км на югоизток е скалата Феруей, която е част от архипелага, но по принцип не се смята за Диомидов остров.

Разстоянието между двата острова е 3750 m, но между тях минава граничната линия на смяна на датата. Обаче, поради локално дефинираните часови зони, разликата във времето на островите не е 23 или 24 часа, което е често погрешно схващане. Големият Диомид е само на 21 часа пред Малкия Диомид (20 през лятото). Поради това, островите понякога се наричат остров Утре (Голям Диомид) и остров Вчера (Малък Диомид).

От 1989 г. между СССР (сега Русия) и Съединените щати има споразумение за безвизови пътувания на местни жители, които да се посещават едни други помежду си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]