Дион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дион
Храмът на Зевс Хипсистос
Местоположение
Карта
Местоположение в Гърция
Страна Гърция
демДион-Олимп
Археология
ВидГрад
ЕпохаАнтичност
Дион в Общомедия

Дѝон (на гръцки: Δίον; на латински: Dium) е античен град в Егейска Македония, Гърция.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в Пиерийската равнина, край едноименното село Дион (до 1961 година Малатрия), на 13 километра южно от град Катерини и на 6 километра от крайбрежието на Солунския залив, в северното подножие на планината Олимп.

История[редактиране | редактиране на кода]

Вилата на Дионисий

Името на града е алтернативна гръцка форма на Зевс, богът на дневната светлина и водач на олимпийските богове. Първото споменаване на Дион е у Тукидид, който казва, че това е първият град, достигнат от спартанския военачалник Бразид след навлизането му от Тесалия във владенията на Пердика II Македонски в хода на експедицията срещу атинските колонии в Тракия през 424 г. пр. Хр. Според Диодор Сицилийски, цар Архелай I Македонски в V век пр. Хр. дава тласък на развитието на града, като установява в него деветдневни празненства, посветени на Зевс и музите, които включвали атлетически и драматически състезания.

Разкопки[редактиране | редактиране на кода]

Статуя от Дион

Местоположението на античния Дион в Малатрия е установено за пръв път на 21 декември 1806 година от известния английски пътешественик Уилям Лийк, който публикува откритието си в 1835 година в третия том на „Пътешествия в Северна Гърция“.[1] Леон Юзи посещава Дион по време на своята известна македонска археологическа експедиция през 1855 година и отново през 1861 година. По-късно Георгиос Икономос публикува първата серия от надписи от Дион. Систематични разкопки обаче започват едва в 1928 година, след като в 1913 година Дион попада в Гърция. Разкопките, продължили до 1931 под ръководството на Георгиос Сотириадис, разкриват македонска гробница от IV век пр. Хр. и раннохристиянска базилика. Разкопките са подновени в 1960 година от екип начело с Георгиос Бакалакис в района на театъра и стената. От 1973 година професор Димитриос Пандермалис от Солунския университет води разкопките в района. В 2006 година е открита вградена в стените на града статуя на Хера.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • F. Papazoglou, Les villes de Macédoine romaine, Supplément 18 du BCH, Paris, 1988.
  • D. Pandermalis, Dion, the archaeological site and the museum, Athens, 1997.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Leake, William Martin. Travels in Northern Greece, Volume III. Published in four volumes. London, J. Rodwell, 1835. с. 408-13.
  2. Kantouris, Costas. Greek archaeologists find Hera statue. Associated Press. March 1 2007.