Дончовци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дончовци
Общи данни
Население (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище [1] km²
Надм. височина 686 m
Пощ. код 5351
Тел. код 0677
МПС код ЕВ
ЕКАТТЕ 22993
Администрация
Държава България
Област Габрово
Община
   - кмет
Трявна
Силвия Кръстева
(ВМРО-БНД)

Дончовци е село в Северна България. То се намира в община Трявна, област Габрово.


География[редактиране | редактиране на кода]

Село Дончевци (Дончовци е по-скоро начинът, по който произнасят името местните хора) се намира в планински район, на около километър от тревненския квартал Раданци, по пътя за Габрово – достатъчно близо, за да се отиде пеш до магазина, и достатъчно далече, за да се избегне градския шум и дим. Телефоните са с тревненски код. Селото има собствена водопроводна система, която обаче е силно зависима от количеството на валежите – усеща се през по-топлата част от годината. Водата е студена дори при плюс 42 градуса през лятото.

Забележително е, че селото няма собствен казан за варене на ракия (рядко явление в този край на България) – вероятното обяснение е близостта на Раданци и на близкото Николаево (на 2,5 км по-нагоре по пътя за Габрово).

Дончевци е заобиколено изключително от широколистни гори – бук, дъб и габър, които през лятото се превръщат в разкошно зелено покривало за пресичащите се хълмове. Под плътната покривка на дърветата, насред гората, често ще откривате подпорни стени, а понякога и разрушена воденица.

История[редактиране | редактиране на кода]

Не ми е известно много за историята на селото – знам само, че там е посечен Капитан Дядо Никола (след предателство, разбира се). Един от моите пра-пра-дядовци бил повикан да носи главата му, побита на кол, през близката Трявна (за назидание на раята). Като не успели да го убедят с думи, османските войници му отрязали едното ухо и той се съгласил. Сега в центъра на селото има паметна плоча, а втора се намира в частен имот на 50-тина метра – на мястото, където всъщност е убит "Капитанът".


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дончовци е разположено в землището на село Бангейци

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]