Дочо Михайлов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дочо Михайлов
български революционер
Дочо Михайлов 
Роден: 29 октомври 1895 г.
Починал: 26 август 1926 г.
Показания на Дочо Михайлов
Съдебно решение на Дочо Михайлов
Паметник на Дочо Михайлов в Силистра

Дочо Михайлов е революционер и политически деец, сред ръководителите на добруджанското освободително движение.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дочо Михайлов е роден на 29 октомври 1895 г. в село Бабук,Силистренско. Става член на БКП и влиза в ръководството на Вътрешната добруджанска революционна организация, като е радетел за образуването на съветска република в Добруджа.

Нелегалната БКП вижда, че ВДРО представлява добра бойна сила и решава да я превземе отвътре. Дочо Михайлов се съгласил да влезе в Добруджанската организация като разбира какви големи суми се обещават от Москва за целта. Заедно с Върбан Петров получават 200 хиляди лв за да изградят комунистически групи в ВДРО и да я обърнат да работи в полза на Москва и срещу България. През 1925 г. са разкрити, осъдени и лежат в затвора. Прави пълни самопризнания и предава всичко каквото знае.

През септември същата година Дочо Михайлов заедно с Петър Вичев, Върбан Петров, Георги Кроснев, Петър Нейчев, Георги Стефанов и Димитър Ганев създават във Виена с помощта на Москва Добруджанската революционна организация (ДРО). Българското правителство взима мерки да прекрати революционната дейност на организацията след инцидент край Старо село, при който са убити няколко десетки българи от румънската жандармерия. Дочо Михайлов е убит от българските власти с помощта на Никола Кямилев[1], като преди това от него са снети показания [2][3].

Паметник на Дочо Михайлов е издигнат на централния площад в Силистра, а в родното му село Бабук има къща-музей.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]