Дьома

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дьома
Dema.jpg
Река Дьома край село Бочкаревка, Република Башкортостан
European Russia laea relief location map.jpg
53.1785° с. ш. 55.0495° и. д.
54.7143° с. ш. 55.9127° и. д.
Местоположение
Blue 0080ff pog.svg — начало, Blue pog.svg — устие
Общи сведения
Местоположение Flag of Russia.svg Русия
Оренбургска област
Република Башкортостан
Дължина 535 km
Водосб. басейн 12 800 km²
Отток 35 (устие) m³/s
Начало
Място възв. Общ Сърт
Република Башкортостан
Координати 53°10′42.6″ с. ш. 55°02′58.2″ и. д. / 53.1785° с. ш. 55.0495° и. д.
Надм. височина 390 m
Устие
Място БелаяКамаВолгаКаспийско море
Координати 54°42′51.48″ с. ш. 55°54′45.72″ и. д. / 54.7143° с. ш. 55.9127° и. д.
Надм. височина 80 m
Ширина 120 m
Дьома в Общомедия

Дьома (на руски: Дëма; на башкирски: Күгиҙел) е река в Европейска Русия ляв приток на река Белая, от басейна на Кама. Дължината ѝ е 535 km, която ѝ отрежда 177-о място по дължина сред реките на Русия.

Карта на водосборния басейн на река Белая

Река Дьома води началото си от северните склонове на възвишението Общ Сърт, на 390 m н.в., на 2,5 km североизточно от село Альошкино, Фьодоровски район, Република Башкортостан. След като премине през селото реката навлиза на територията на Оренбургска област, където завива на запад, а след това на северозапад и след село Пономарьовка (районен център в Оренбургска област) отново се завръща в Република Башкортостан. Оттук до устието си реката протича в направление на север-североизток. По цялото си течение Дьома тече в широка долина, в която силно меандрира, а в долното си течение образува десетки протоци, старици и острови. Влива се отлява в река Белая, при нейния 475 km, на 80 m н.в., в южната част град Уфа, столицата на Република Башкортостан.

Водосборният басейн на Дьома обхваща площ от 12 800 km2, което представлява 9,01% от водосборния басейн на река Белая. Във водосборния басейн на реката попадат части от териториите на Република Башкортостан и Оренбургска област.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

  • на изток – водосборнитя басейн на река Уршак, лав приток на Белая;
  • на юг – водосборния басейн на река Урал;
  • на югозапад – водосборния басейн на река Самара;
  • на запад – водосборния басейн на река Ик, ляв приток на Кама
  • на северозапад – водосборните басейни на реките Чермасан и Кармасан, леви притоци на Белая.

Река Дьома получава 28 притока от първи порядък, в т.ч. 11 с дължина над 10 km. Най-големите от тях са:Тятер (десен) 91 km, Уязи (десен) 82 km, Садак (ляв) 74 km.

Среден годишен отток в устието 35 m3/s.

По течението на реката са разположени няколко десетки населени места, в т.ч. село Пономарьовка (районен център в Оренбургска област), град Давлеканово и югозападния район на град Уфа (столицата на Република Башкортостан).

Сегашното устие на реката е изкуствено прокопано. В края на ХІХ век при строителството на Белския железопътен мост коритото ѝ е коригирано, така че да не пресича изградената жп линия и да се налага строителство на допълнителен мост над нея. Старото устие се е намирало на 6 – 7 km надолу по течението на река Белая, където сега са намира изоставената Белска старица, а на мястото на старото корито са се образували няколко езера.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Дëма“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.