Дьома

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дьома
Река Дьома край село Бочкаревка, Република Башкортостан
Река Дьома край село Бочкаревка, Република Башкортостан
53.1785° с. ш. 55.0495° и. д.
54.7143° с. ш. 55.9127° и. д.
Местоположение
– начало, – устие
Общи сведения
Местоположение Русия
Оренбургска област
Република Башкортостан
Дължина535 km
Водосб. басейн12 800 km²
Отток35 (устие) m³/s
Начало
Мястовъзв. Общ Сърт
Република Башкортостан
Координати53°10′42.6″ с. ш. 55°02′58.2″ и. д. / 53.1785° с. ш. 55.0495° и. д.
Надм. височина390 m
Устие
МястоБелаяКамаВолгаКаспийско море
Координати54°42′51.48″ с. ш. 55°54′45.72″ и. д. / 54.7143° с. ш. 55.9127° и. д.
Надм. височина80 m
Ширина120 m
Дьома в Общомедия

Дьома (на руски: Дëма; на башкирски: Күгиҙел) е река в Европейска Русия ляв приток на река Белая, от басейна на Кама. Дължината ѝ е 535 km, която ѝ отрежда 177-о място по дължина сред реките на Русия.

Карта на водосборния басейн на река Белая

Река Дьома води началото си от северните склонове на възвишението Общ Сърт, на 390 m н.в., на 2,5 km североизточно от село Альошкино, Фьодоровски район, Република Башкортостан. След като премине през селото реката навлиза на територията на Оренбургска област, където завива на запад, а след това на северозапад и след село Пономарьовка (районен център в Оренбургска област) отново се завръща в Република Башкортостан. Оттук до устието си реката протича в направление на север-североизток. По цялото си течение Дьома тече в широка долина, в която силно меандрира, а в долното си течение образува десетки протоци, старици и острови. Влива се отлява в река Белая, при нейния 475 km, на 80 m н.в., в южната част град Уфа, столицата на Република Башкортостан.

Водосборният басейн на Дьома обхваща площ от 12 800 km2, което представлява 9,01% от водосборния басейн на река Белая. Във водосборния басейн на реката попадат части от териториите на Република Башкортостан и Оренбургска област.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

  • на изток – водосборнитя басейн на река Уршак, лав приток на Белая;
  • на юг – водосборния басейн на река Урал;
  • на югозапад – водосборния басейн на река Самара;
  • на запад – водосборния басейн на река Ик, ляв приток на Кама
  • на северозапад – водосборните басейни на реките Чермасан и Кармасан, леви притоци на Белая.

Река Дьома получава 28 притока от първи порядък, в т.ч. 11 с дължина над 10 km. Най-големите от тях са:Тятер (десен) 91 km, Уязи (десен) 82 km, Садак (ляв) 74 km.

Среден годишен отток в устието 35 m3/s.

По течението на реката са разположени няколко десетки населени места, в т.ч. село Пономарьовка (районен център в Оренбургска област), град Давлеканово и югозападния район на град Уфа (столицата на Република Башкортостан).

Сегашното устие на реката е изкуствено прокопано. В края на ХІХ век при строителството на Белския железопътен мост коритото ѝ е коригирано, така че да не пресича изградената жп линия и да се налага строителство на допълнителен мост над нея. Старото устие се е намирало на 6 – 7 km надолу по течението на река Белая, където сега са намира изоставената Белска старица, а на мястото на старото корито са се образували няколко езера.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Дëма“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​