Европейски политехнически университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Европейски политехнически университет
Сградата на хотел „Елит“ и ЕПУ
Сградата на хотел „Елит“ и ЕПУ
Основан10 юни 2010 г.;
преди 13 години
 (2010-06-10)
Финансиранечастно
Ректорпроф. д-р Марин Маринов
МестоположениеПерник, България
Сайтwww.epubg.eu
42.6108° с. ш. 23.0403° и. д.
Местоположение в Перник

Европейският политехнически университет, съкратено ЕПУ, е частно висше училище в Перник, учредено през 2010 г.

Собственост е на италианската образователна група Pegaso International, притежаваща още 3 висши училища – в Италия (2) и в Малта (1)[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Учредителите на университета са „Инвестеĸ“ ЕOOД, „Бългериън Пропъртис“ OOД и община Перник[2]. Открит е с решение на Народното събрание на Република България от 10 юни 2010 г. Акредитиран е от Националната агенция по оценяване и акредитация при Министерския съвет.

Първи ректор на ЕПУ е проф. дтн. Христо Христов (бивш декан и заместник-ректор на ТУС и заместник-министър). През декември 2011 г. за ректор е избран доц. д-р Борислав Борисов (от СА, бивш заместник-кмет на Варна)[3], а през септември 2012 г. – проф. дхн. Иван Петков (бивш декан и заместник-ректор на СУ)[4]. Проф. д-р Марин Маринов (доцент в ТУС) е ректор от 2016 г.[5]

Първи президент (председател на надзорния орган Съвет на настоятелите) е д-р Тошко Кръстев. Длъжността се заема по-късно от италианците проф. Джузепе Саконе (от 2016 г.) и д-р Рикардо Ромео (понастоящем).

През 2015 г. ЕПУ става част от университетската общност на италианския консорциум Pegaso и получава акредитация от германския Институт за акредитация, сертификация и осигуряване на качеството (ACQUIN) – член на Европейската асоциация за осигуряване на качеството във висшето образование (ENQA).

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

Академичният профил на университета за бакалаври и магистри е в модерните специалности информатика и компютърни науки, комуникационни и компютърни мрежи и системи, архитектура и урбанистика, строително инженерство и иновационно предприемачество. Във всички специалности и степени обучението се води по едни и същи учебни програми на български и английски на език.

От 2017 г., в партньорство с Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ Европейския политехнически университет предвижда съвместно обучение за придобиване на педагогическа правоспособност, осъществявано по иновативни учебни програми за едногодишна специализация, разработени за целите на ЕПУ на български, английски и италиански език.

ЕПУ реализира обучение по съвместни програми с други европейски университети. Водещи компании, фирми и професионални организации участват в работата на Университета и осигуряват възможност за успешна реализация. ЕПУ осъществява сътрудничество с университети от Европа, САЩ и Азия.

Като мултинационален и мултикултурен образователен център Университетът се придържа към европейските ценности и етични стандарти: хармонично пространство на толерантност, съпричастие, уважение и взаимно разбиране между студенти от различни етноси, религии, култури.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]