Елисей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елисей
Elisha-Eliseus.jpg
Роден
около 885 г. пр.н.е.
Починал
около 790 г. пр.н.е. (95 г.)

Етносизраилтяни
Канонизация
Празник14 юни
Елисей в Общомедия

Елисей е библейски пророк, който по Божие повеление бил призван за пророческо служение от пророк Илия. Ставайки последовател на своя учител, Елисей пророкува повече от 65 години при шестте израилеви царе (Ахав до Иоас (Йоахаз), изобличавайки тяхната склонност към езичество. Паметта на пророк Елисей се чества от Православната църква на 14 юни по юлианския календар (пада се на 27 юни според григорианския календар), а от Католическата църква – на 14 юни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пророк Елисей живял около 900 г. преди Христа. Той бил приемник в пророческото служение на свети Илия. Когато Господ се явил на Илия в планината Хорив му поръчал да помаже Елисей вместо себе си. Минавайки край него, Илия хвърлил кожуха си върху него и го помазал. След като Елисей бил призван за пророческо служение при пророк Илия, той станал пророк. При възнесението на пророк Илия, той получил неговия плащ и пророчески дар. Подобно на пророк Самуил, към него се обръщали за помощ и обикновените хора. Пророкът извършил множество чудеса: разделил водите на река Йордан и преминал по сухото й дъно, избавил бедна вдовица от гладна смърт, като по чудодеен начин напълнил съдовете с олио, възкресил с молитвите си внезапно починало момченце, излекувал от проказа сирийския пълководец Нееман, превърнал солената вода в питейна, по чудодеен начин в пустинята набавил вода за войската на израилския и юдейския цар, които воювали с моавитяните. Във видение, пророкът разказал за върховната Божия власт над всички народи. Той участвал при въздигането на Азаил на сирийския престол и предсказал победата над врага на израилския цар Иоахаз.

Описание на Елисей според Корана[редактиране | редактиране на кода]

В Корана Елисей е споменат като Ал-Ясаа. Той призовал народа на Израел да следва законите на Таурат (Тора) и шериата на Муса (Моисей). След като народът на Израел не отговорил на призива на Иляс, изгонили го от страната и започнали да се покланят на идол на име Баал, Аллах ги наказал строго, като им изпратил суша.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

http://www.pravoslavieto.com/life/06.14_sv_prorok_Elisej.htm