Емануил Чучков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емануил Чучков
Емануил Чучков
югославски политик

Роден
Починал

Образование Философски факултет на Белградския университет
Партия Югославска комунистическа партия
Емануил Чучков в Общомедия

Емануил (Мане) Христов Чучков (на македонска литературна норма: Емануил Чучков) е български революционер от ММТРО, югославски политик и доктор на географските науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чучков е роден на 14 (27) ноември 1901 година в щипската махала Ново село, тогава в Османската империя.[1] Племенник е на революционера Ефрем Чучков. Завършва основното си образование в Щип, а гимназия в Скопие. Дипломира се през 1925 година във Философския факултет на Белградския униврестите. Завършва география в Скопския университет. Назначен е за учител в Охрид, а след това е преместен в Свилайнац, Сърбия.[2] Членува в младежките структури на ВМРО - ММТРО, като е съден и оправдан на Скопския студентски процес от 1928 година[3].

По време на Българското управление във Вардарска Македония (1941 - 1944) е назначен за директор на гимназията в Прилеп, а след това на гимназиите в Скопие и Щип[4].

През април 1944 година става член на разширения състав на Инициативния комитет за свикване на АСНОМ. През май 1944 година заедно с Методи Андонов-Ченто и Кирил Петрушев се срещат с Йосип Броз Тито във Вис. На първото заседание на АСНОМ от август 1944 година е избран за подпредседател на президиума[5]. Като представител от Македония на 30 август 1944 е изпратен в Националния комитет за освобождаване на Югославия към АВНОЮ като съюзен министър на земеделието в Народния комитет за освобождение на Югославия (НКОЮ). Чучков е съюзен министър за Македония в периода 3 март-16 април 1945[6], а действията му са окачествени от ръководните фигури във Федерацията като национално сепаратистки и антиюгославски. Понижен е и е назначен за директор на Народната библиотека в Скопие. От 1947 година ръководи етнографската група „Македонски фолклор“, а от 1949 година ръководи държавния ансамбъл за песни и игри „Танец“. Умира през 1967 година като професор в Икономическия факултет на Скопския университет.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония