Есма Реджепова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Есма Реджепова
Есма Реџепова
певица от Република Македония

Родена
Починала
Музикална кариера
Стилдиско, циганска музика, фолклорна музика
Инструментивокал
Активностот 1956 г.
Семейство
СъпругСтево Теодосиевски (9 април 1997)

Уебсайтwww.esma.com.mk
Есма Реджепова в Общомедия

Есма Реджепова (на македонска литературна норма: Есма Реџепова) е авторка и изпълнителка на фолклорна музика от Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 8 август 1943 г. в скопското село Шуто Оризари, тогава в границите на Царство България, днес квартал на Скопие.

Позната е като македонска певица и хуманитарка. Наречена е Кралица на Ромската музика в световен мащаб. През 2013 г. получава престижната титла Народен артист на Република Македониия.

Есма Реджепова е родена на 8 август 1943 година в скопското село Шуто Оризари, тогава в границите на Царство България, днес квартал на Скопие, Северна Македония. Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир [1] заради хуманитарната си дейност.

Смятана е за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр. Става известна по време на комунистическия режим в тогавашна Югославия. През 1977 г. пее в резиденцията на Тито на остров Бриони, когато той приема Муамар Кадафи. Тито я награждава със златен и сребърен медальон.

Смятана е за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр. Изнесла е повече от 8000 концерта в повече от 30 страни.

„За мен музиката е всичко – въздух, хляб, вода“, споделя Есма.

През 2006 г. чества 50-годишнина на кариерата си. През 2013 г. е удостоена с почетно държавно отличие на Северна Македония.[2]

Умира на 10 декември 2016 г. в Скопие след кратко боледуване.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

До 2006 г. Есма Реджепова има почти 600 записа, два от които платинени, осем златни и осем сребърни.

Автор е на близо 600 творби, в това число 108 сингъла, 20 албума и 6 филма.[3]

Хуманитарна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Есма няма собствени деца, но е осиновила и отгледала 47 чужди. Всички те са отраснали и се обучавали в ансамбъл „Теодосиевски“. Майката на най-много деца в Македония, днес има повече от 100 внуци и правнуци. И покрай грижите за голямото семейство, тя успява да даде своя принос и в политиката. Била е активна членка на Демократичната алтернатива на Васил Тупурковски.

Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир [4] заради хуманитарната си дейност. Първия път през 1987 година, като кандидат на Червения кръст на Югославия. а вторият, като представител на Световната организация на Ромите, с подкрепата на 76 неправителствени организации и лайънс-клубове по земята.

Концерти в България[редактиране | редактиране на кода]

На 4 ноември 2006 г. Кралицата на циганите, както я наричат в Северна Македония, гостува в София за премиерата на филма „Когато пътят засвири: приказки за цигански керван“.

На 10 ноември 2009 г. Есма Реджепова изнася концерт-спектакъл в зала 1 на НДК.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Концертът на Есма Реджепова в българските медии