Забулената наемателка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Забулената наемателка
The Adventure of the Veiled Lodger
The Adventure of the Veiled Lodger 03.jpg
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1927 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Бившият търговец на бои
Следваща Имението Шоскъм

Преводач Георги Рупчев
Забулената наемателка в Общомедия

„Забулената наемателка“ (на английски: The Adventure of the Veiled Lodger) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Архив на Шерлок Холмс“, публикувана през 1927 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация на разказа от Франк Уайлс, в списание „Странд Магазин“

В края на 1896 г., Уотсън, извикан от Холмс със спешна бележка, намира на гости у своя приятел госпожа Мерилоу, която е дошла да търси помощ от великия детектив. По-точно, от помощ се нуждае не тя, а нейната квартирантка госпожа Рондър, която винаги крие лицето си зад воал и иска да разкрие някаква измъчваща я тайна на Холмс. Холмс веднага си спомня, че някога без успех се е опитал да помогне на полицията при разследването на трагедия в пътуващ цирк, в която жертви са били госпожа Рондър и нейният съпруг, собственик на цирка. При обичайното хранене късно вечерта един дресиран лъв е изскочил от клетката и изглежда е убил господин Рондър като го е ударил с лапа по главата, а красивата му съпруга почти е разкъсал, при което е обезобразил ужасно лицето ѝ. Някои детайли в историята карат Холмс да смята, че не става въпрос за нещастен случай. Двамата с Уотсън веднага отиват на среща с госпожа Рондър и тя им разказва тайната на този инцидент.

Оказва се, че госпожа Рондър е била измъчвана безмилостно от съпруга си грубиян и затова заедно с любовника ѝ, атлета Леонардо, който също е работел в цирка, решават да го убият. Леонардо прави бухалка с гвоздеи под формата на лъвска лапа, с която планира да убие шефа си, имитирайки нападение на лъв. Убийството е извършено близо до клетката на лъва и усетило миризмата на кръв, възбуденото животно неочаквано се нахвърля върху госпожа Рондър, когато тя – според плана – отваря вратата на клетката. Въпреки виковете за помощ, Леонардо страхливо побягва и госпожа Рондър едва избягва смъртта. Бившите любовници повече не са се срещали. Макар да презира Леонардо заради проявеното малодушие, госпожа Рондър не е искала да го предаде на правосъдието. Едва след като неотдавна е научила, че той се е удавил в някаква река, се е решила да сподели трагичната история с Холмс.

Холмс разубеждава явно съкрушената от ужасното обезобразяване госпожа Рондър от мисълта за самоубийство. Скоро след срещата, на Бейкър Стрийт идва колет: шишенце с отрова – циановодородна киселина, от която госпожа Рондър, следвайки съвета на Холмс, е решила да не се възползва.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Case-book-1927-murray-1st edition.jpg
  • „The Veiled Lodger,“ Great Murder Mysteries. [Secaucus, N.J.: Chartwell Books, [1988]. p. 204 – 212.
  • „The Veiled Lodger,“ 65 Great Murder Mysteries. Edited by Mary Danby. [London: Octopus Books, 1983.] p. 204 – 212.
  • Potter, H. C. „The Veiled Lodger Revisited,“ BSJ, 22, No. 3 (September 1972), 158 – 165.
  • Batory, Dana Martin. „The Conan Doyle Syndrome in `The Veiled Lodger,'“ BSM, No. 9 (March 1977), 1 – 2.
  • Ballinger, Jim. „The Veiled Lodger: A Song Paraphrase,“ CH, 6, No. 1 (Autumn 1982), 18 – 19.
  • Holly, Raymond L. „Where Was Abbas Parva?“ CHJ, 3, No. 4 (April 1981), 2.
  • Redmond, Chris. „The Lady and the Tiger: Trained Beasts and `The Veiled Lodger,'“ CN (NS), 4, No. 2 (July-December 1981), 11 – 19.
  • Williams, Lilian. „The Adventure of the Veiled Lodger,“ Illustrated by Frank Wiles. CHJ, 3, No. 4 (April 1981), insert (4 p.)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „История жилички под вуалью“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.