Забулената наемателка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Забулената наемателка
The Adventure of the Veiled Lodger
The Adventure of the Veiled Lodger 03.jpg
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1927 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Бившият търговец на бои
Следваща Имението Шоскъм

Преводач Георги Рупчев
Забулената наемателка в Общомедия

„Забулената наемателка“ (на английски: The Adventure of the Veiled Lodger) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Архив на Шерлок Холмс“, публикувана през 1927 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация на разказа от Франк Уайлс, в списание „Странд Магазин“

В края на 1896 г., Уотсън, извикан от Холмс със спешна бележка, намира на гости у своя приятел госпожа Мерилоу, която е дошла да търси помощ от великия детектив. По-точно, от помощ се нуждае не тя, а нейната квартирантка госпожа Рондър, която винаги крие лицето си зад воал и иска да разкрие някаква измъчваща я тайна на Холмс. Холмс веднага си спомня, че някога без успех се е опитал да помогне на полицията при разследването на трагедия в пътуващ цирк, в която жертви са били госпожа Рондър и нейният съпруг, собственик на цирка. При обичайното хранене късно вечерта един дресиран лъв е изскочил от клетката и изглежда е убил господин Рондър като го е ударил с лапа по главата, а красивата му съпруга почти е разкъсал, при което е обезобразил ужасно лицето ѝ. Някои детайли в историята карат Холмс да смята, че не става въпрос за нещастен случай. Двамата с Уотсън веднага отиват на среща с госпожа Рондър и тя им разказва тайната на този инцидент.

Оказва се, че госпожа Рондър е била измъчвана безмилостно от съпруга си грубиян и затова заедно с любовника ѝ, атлета Леонардо, който също е работел в цирка, решават да го убият. Леонардо прави бухалка с гвоздеи под формата на лъвска лапа, с която планира да убие шефа си, имитирайки нападение на лъв. Убийството е извършено близо до клетката на лъва и усетило миризмата на кръв, възбуденото животно неочаквано се нахвърля върху госпожа Рондър, когато тя – според плана – отваря вратата на клетката. Въпреки виковете за помощ, Леонардо страхливо побягва и госпожа Рондър едва избягва смъртта. Бившите любовници повече не са се срещали. Макар да презира Леонардо заради проявеното малодушие, госпожа Рондър не е искала да го предаде на правосъдието. Едва след като неотдавна е научила, че той се е удавил в някаква река, се е решила да сподели трагичната история с Холмс.

Холмс разубеждава явно съкрушената от ужасното обезобразяване госпожа Рондър от мисълта за самоубийство. Скоро след срещата, на Бейкър Стрийт идва колет: шишенце с отрова – циановодородна киселина, от която госпожа Рондър, следвайки съвета на Холмс, е решила да не се възползва.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Case-book-1927-murray-1st edition.jpg
  • "The Veiled Lodger," Great Murder Mysteries. [Secaucus, N.J.: Chartwell Books, [1988]. p. 204-212.
  • "The Veiled Lodger," 65 Great Murder Mysteries. Edited by Mary Danby. [London: Octopus Books, 1983.] p. 204-212.
  • Potter, H. C. "The Veiled Lodger Revisited," BSJ, 22, No. 3 (September 1972), 158-165.
  • Batory, Dana Martin. "The Conan Doyle Syndrome in `The Veiled Lodger,'" BSM, No. 9 (March 1977), 1-2.
  • Ballinger, Jim. "The Veiled Lodger: A Song Paraphrase," CH, 6, No. 1 (Autumn 1982), 18-19.
  • Holly, Raymond L. "Where Was Abbas Parva?" CHJ, 3, No. 4 (April 1981), 2.
  • Redmond, Chris. "The Lady and the Tiger: Trained Beasts and `The Veiled Lodger,'" CN (NS), 4, No. 2 (July-December 1981), 11-19.
  • Williams, Lilian. "The Adventure of the Veiled Lodger," Illustrated by Frank Wiles. CHJ, 3, No. 4 (April 1981), insert (4 p.)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „История жилички под вуалью“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.