Зетор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
„Зетор“ (Zetor)
Лого на „Зетор“ (Zetor)
Основана 1948 година
Седалище Бърно, Flag of the Czech Republic.svg Чехия
Служители 1 700
Продукти селскостопански машини
двигатели
Годишни приходи 4,9 млрд. CZK (2006)
Собственик HTC holding Slovensko
Уебсайт zetor.com
„Зетор“ (Zetor) в Общомедия
Ранен трактор „Зетор 25A“
Трактор „Зетор 10541“

„Зетор“ (на чешки: Zetor) е чешка машиностроителна компания, разположена в град Бърно, производителка на трактори, двигатели и селскостопанска техника, собственост на словашката компания „HTC holding Slovensko“.

Компанията е създадена през 1940-те години за производство на автомобили като част от „Збрьовка Бърно“. През 1945 година проектира първия собствен трактор[1].

Името на компанията произлиза от произношението „ZET“ на първата буква на фирмата майка – латинската буква Z и последните 2 букви на „tractOR“.

От своето създаване компанията е произвела повече от 1,1 млн. трактора, които се продават в 80 страни по света, включително в САЩ [2].

Ранните модели на „Zetor“ използват 4-цилиндров дизелов двигател с механични горивни помпи, считан за много надежден, което в комбинация със сравнително ниската продажна цена и ниските разходи за резервни части прави тракторите „Zetor“ много търсени.

Компанията започва сравнително скоро да произвежда и машини със задвижване на всичките 4 колела (4 х 4), окомплектова своите машини с отоплителни и климатични системи за комфорт на водачите.

От 1958 година фирмата налага уеднаквяване на частите, които влага в производството на различните модели трактори. През 1950-те и 1960-те години дава лиценз за производство на трактори в Индия и Ирак[3].

Сред най-сериозните технически постижения на фирмата е новаторската хидравлична система „Zetormatic“, която включва хидравличен цилиндър, монтиран на задната ос на трактора, който може да променя ъгъла на работа на прикачния инвентар (например плугове). Така машината по-леко работи в пресечен терен и осигурява икономия на гориво. Това изобретение става толкова практично, че с последвали модификации работи и до днес в машините на компанията.

Завод „Зетор“

В периода 1993 – 1998 г. „Зетор“ произвежда модели трактори на машиностроителния гигант Deere & Company, САЩ, които продава по света с марката „John Deere“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zetor Company Activities. // Посетен на June 1, 2005.
  2. ((en))  Zetor. // Посетен на June 1, 2005.
  3. TractorData.com Zetor page retrieved. // Посетен на June 1, 2005.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]