Зетор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Зетор („Zetor“)
Основана 1948 година
Седалище Бърно, Flag of the Czech Republic.svg Чешка република
Служители 1 700
Продукти Селскостопански машини
Двигатели
Годишен оборот 4,9 млрд. чешки крони (2006)
Собственик HTC HOLDING Slovensko
Уебсайт zetor.com
Зетор („Zetor“) в Общомедия

Зетор (на чешки: Zetor) е чешка машиностроителна компания, разположена в град Бърно, производител на трактори, двигатели и селскостопанска техника, собственост на словашката компания „HTC HOLDING Slovensko“.

Ранен трактор „Зетор“, модел „25A“

Компанията е създадена през 1940-те години, като част от „Збрьовка Бърно“, за производство на автомобили. През 1945 година проектира първия собствен трактор[1].

Името на компанията произлиза от първата буква на фирмата майка – латинската буква „ZET“ и последните три букви на латинското – „tracTOR“.

От своето създаване компанията е произвела повече от 1,1 млн. трактора, които се продават в 80 страни по света, включително в САЩ[2].

Ранните модели на „Zetor“ използват четири цилиндров дизелов двигател с механични горивни помпи. Тези двигатели били много надеждни, което в комбинация със сравнително ниската продажна цена и ниските разходи за резервни части, правят тракторите „Zetor“ много търсени.

Компенията започва сравнително бързо да произвежда и машини със задвижване на четирите колела 4х4, окомплектова своите машини с отоплителни и климатични системи за комфорт на водачите.

От 1958 година фирмата налага уеднаквяване на частите които влага в производството на различни модели трактори. През 50-те и 60-те година на ХХ век дава лиценз за производство на трактори в Индия и Ирак [3].

Трактор „Зетор“ 10541.

Едно от най-сериозните технически постижения на фирмата била новаторската хидравлична система „Zetormatic“, която включва хидравличен цилиндър, монтиран на задната ос на трактора, който може да променя ъгъла на работа на прикачния инвентар (например плугове). Така машината по-леко работи в пресечен терен и дава икономия на гориво. Това изобретение става толкова практично че с последвали модификации работи и до днес в машините на компанията.

В периода 1993-1998 години, „Зетор“ произвежда някои модели трактори на американския машиностроителен гигант Deere & Company които продава с марката „John Deere“ по света.

Завода на „Зетор“ в Бърно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.zetor.cz/default.asp?nDepartmentID=231&nLanguageID=2 Zetor Company Activities page retrieved June 1, 2005
  2. http://www.zetor.cz/default.asp?nLanguageID=2 Zetor English language website retrieved June 1, 2005
  3. http://www.tractordata.com/td/zetor.html TractorData.com Zetor page retrieved June 1, 2005

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]