Зорница (област Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Зорница.

Зорница
Общи данни
Население18 души[1] (15 септември 2022 г.)
0,996 души/km²
Землище18,247 km²
Надм. височина1506 m
Пощ. код4857
Тел. код03051
МПС кодСМ
ЕКАТТЕ31351
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСмолян
Община
   кмет
Чепеларе
Боран Хаджиев
(ГЕРБ)

Зорница е село в Южна България. То се намира в община Чепеларе, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Зорница се намира в планински район. Селото се намира на 1400 метра средна надморска височина като билото с най-високия си връх отстоят на 1600 метра надморска височина. Разположено е на заветен склон с южно изложение. Има изключителна панорама. Редки растителни и животински видове в съчетание с добрите хора правят това малко селце райско кътче на земята.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадено през средата на 18 век от заселници от селата: Богутево, Забърдо и Чепеларе село Зорница се явява важен притегателен център за няколко родопски фамилии по това време. Вероятното му положение - 1400 метра надморска височина се обуславя и от името му в смисъл по-близко до Зорницата или Венера. Старите имена на селото са: Гренобал и Гиндюзица.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Скалният феномен – Чудните мостове, местността - Карабалкан със своите гори и вековни дървета защитени от държавата. Множество природни и културни забележителности като: стари църкви и минарета, Музей на Родопите и карстовите пещери. И всичко това намиращо се на 5 километра в мерата на град Чепеларе – град пълен с история, настояще и бъдеще на съвременна туристическа дестинация в Европа.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година се правят курбани за здраве и берекет. На курбана се сервира супа от овче месо с ориз и задушено месо. Извънредно вкусно е ! Сервират се само безалкохолни напитки. Не се пие алкохол. Поканени са всички. Обикновено гостите са около 1000. През 2015 г. курбанът е на 14 юни. Във вила „Зорница“ на 14 януари всяка година се повежда международното готварско състезание Gourmet Zornica Open

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

В селото се изграждат вили и къщи за отдих. В началото на 21 век за сметка на намаляващото коренно население, се увеличава броят на хората заселили се в Зорница от различни градове като София, Пловдив, Варна, също и от Германия, Холандия, Обединеното Кралство. Расте и броят на временно пребиваващите туристи. Някои места за настаняване са „Вила Зорница“, „Вила Ани“, къмпинг „Зорница“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]