Орехово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в България. За селото в Република Македония вижте Орехово (Община Битоля).

Орехово
Общ изглед от Орехово.
Общ изглед от Орехово.
Общи данни
Население 159 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 57,036 km²
Надм. височина 1061 m
Пощ. код 4877
Тел. код 03053
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 53669
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   - кмет
Чепеларе
Славка Чакърова
(РБ)
Орехово в Общомедия

Орехово е село в Южна България. То се намира в община Чепеларе, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Орехово

Село Орехово се намира в западната част на Родопите, на около 8 километра западно от село Хвойна, по поречието на река Персена. Орехово е най-предпочитаният изходен пункт за посещение на Персенкския дял. Отстои на 54 км северозападно от Смолян, на 60 км югозападно от Пловдив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сегашното село е на около 300 години. На мястото му в древността е имало древно римско селище. В средата на XVIII век селото е мюсюлманско и е част от нахията Рупчос. По това време то води упорити съдебни и извънсъдебни битки със съседното село Тимурджи (дн. Лилково) заради владеенето на летни пасища (яйлаци). [1] Първото българско училище в Орехово е открито през 1866 г.

От 1879 г. до 1 януари 1895 година от Орехово са изселени 138 семейства с 724 жители-помаци, съответно 712 в Мала Азия и 11 в Източна Тракия.[2]

Историята на селото е описана в селищната монография „Орехово“ на писателя Атанас Калинов.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Челевешката пещера, в която през османското владичество е било запалено и умъртвено по-голямата част от населението на селото.
  • Водопадът Скакалото.
  • На около 12 км южно, в близост с връх Малък Персенк се намира древен римски път.
  • Чудните мостове — оформени са от река, която постепенно издълбала стените и част от тавана на дълбока пещера. След оттеглянето на реката са останали две мраморни арки, или така наречените мостове.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Събор-родова среща, който се провежда в последната събота и неделя на месец юли. Ден на ореха, кукери (Старците на пус).

Други[редактиране | редактиране на кода]

Параклис край Орехово

В селото се развива селски туризъм. В Орехово и в околностите му има над 20 параклиса. През селото минава най-дългата в България екопътека, която започва в с. Хвойна и стига до Гърция. Тук се намира и скалният феномен Костен камък, който е обявен за природна забележителност.

Транспорт има чрез маршрутка от град Пловдив, Асеновград, Нареченски бани, Бачково, до Хвойна, намираща се на 7 километра от селото.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

До около 1970-1975 година, е съществувал футболен отбор "Персенкски орли", чието игрище се намира в горните части на селото, до района на вилите и гостоприемниците.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Грозданова, Елена и Стефан Андреев. Малките селски войни, в: Контрасти и конфликти „зад кадър“ в българското общество през XV-XVIII век, София 2003, с. 439.
  2. Райчевски, Стоян. Българите мохамедани. II издание. София, Национален музей на българската книга и полиграфия, 2004, [1998]. ISBN 954-9308-51-0. с. 100.