Иван Буюклиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Буюклиев
български славист
Роден
Починал

Учил вСофийски университет
Университет Коменски
Научна дейност
ОбластФилология
Учил приЙозеф Курц, Ян Станислав
Работил вСофийски университет
Висш педагогически институт в Шумен

Иван Буюклиев е български славист, професор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 май 1934 г. в село Самоводене, на около 10 km северно от град Търново. През 1960 г. завършва българска филология в Софийския университет през 1960 г. За отличен успех получава Балановата стипендия, която му позволява да се отдаде на занимания в областта на палеославистиката и старобългаристиката. Специализира старобългарски език и славянска палеография, след което две години работи в отдел „Старопечатни и редки книги и ръкописи“ на Народната библиотека „Кирил и Методий“. През 1966 г. заминава на шестмесечна специализация по славянско езикознание в Прага и Братислава, където негови научни ръководители са Йозеф Курц и Ян Станислав. По покана на Братиславския университет става лектор по български език и литература там. В Братислава защитава на дисертация върху проблемите на старобългарския синтаксис, последвана от защита на докторат по философия.

През 1972 г. започва работа в Софийския университет като асистент. През 1977 г. е избран за доцент по сравнителна граматика на славянските езици и старобългарски език. Тези лекционни курсове дълги години чете и във Висшия педагогически институт в Шумен.

Проявява траен интерес към проблемите на превода не само в научните си търсения, но и с активна преводаческа дейност, а и в дейността му като ръководител на Катедрата по славянско езикознание. Участва в създаването на специалността Словашка филология в Софийския университет. Той е неин първи титуляр с множество научни публикации, включително и кратка описателна граматика на съвременния словашки език.

По покана на ректора на Триесткия университет и на декана на Факултета по литература и философия от 1995 г. продължава академичната си кариера в Триест.

Участва в редица международни конференции и славистични конгреси. С отделни лекции или с цикъл от лекции гостува в университетите в Братислава, Варшава, Краков, Минск, Букурещ, Пиза, Неапол.

Лектор по български език е и в Ленинградския университет и в Университетския институт по ориенталистика в Неапол.

Умира на 27 октомври 2014 година.[1]

Сътрудничество на Държавна сигурност[редактиране | редактиране на кода]

През юни 2014 г. Комисията за досиетата обявява, че от 1984 година Иван Буюклиев е секретен сътрудник на Държавна сигурност (ПГУ-ХIV, ПГУ-VIII) с псевдоним Константин.[2] Принадлежността към органите на ДС е установена въз основа на разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, съдържащи се Решение No 2 – 356/ 10.06.2014 г. в дело Ф1, а.е. 6328; рег. дневник; картони – обр. 1 –2 бр. и обр. 3.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Научни изследвания
  • (съавтор) Увод в изучаването на южнославянските езици (съавт.). София: БАН, 1986, 485 с.
  • Кратка словашка граматика. София: Наука и изкуство, 1989, 192 с.
    Кратка словашка граматика. 2 изд. София: УИ Св. Климент Охридски, 1995
  • (съавтор) Граматика на старобългарския език. София: БАН, 1991, 605 с.
  • Езиковата култура на българското средновековие. София: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1992, 192 с.
  • Хрониката на Константин Mанаси (Зората на българската епика). София: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1992, 248 с.
Преводи от словашки на български език
  • Ив. Буковчан. Сняг над кадъра (пиеса). София: Народна култура, 1975
  • О. Захрадник. Соло за биещ часовник (пиеса). София: Народна култура, 1976
  • А. Беднар. Понтонен ден (новела). – Десет словашки разказвачи. София: Народна култура, 1978
  • О. Захрадник. Сонатина за пауна (пиеса), (Библиотека Театрална самодейност)
Преводи от чешки на български език
  • X. Прошкова. Месец с лула. София: Народна младеж, 1974. (Библиотека Лъч No 40)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. In memoriam Иван Буюклиев // Софийски университет, 2014. Посетен на 12 ноември 2019 г.
  2. Решение № 2 – 356 от 10 юни 2014 г. // Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 2014. Посетен на 7 септември 2019 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]