Иван Константинов (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Иван Константинов.

Иван Константинов
Роден
Починал
24 юли 1921 г. (33 г.)
ПогребанНекропол на стената на Кремъл, Тверски район, Русия
Политика
ПартияБългарска работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти)

Иван Костадинов Калчев, известен също като Иван Константинов, е български политик и профсъюзен деец.

Делегат е на III конгрес на Комунистическия интернационал и на I конгрес на Червения интернационал на профсъюзите. Загива с други делегати при нещастен случай, погребан е край Кремъл на Червения площад в Москва.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в бедно семейство, той от млад работи в железопътното строителство. Встъпва през 1906 година в Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти), преименувана на Българска комунистическа партия през 1919 г.

Работи в Южна Русия като градинар. Връща се в България и отива да работи в мините на Перник. Избран е за член на Централния съвет на профсъюза на миньорите.

На съдебен процес (1919) над 7 ръководители на стачката на пернишките въглекопачи прокурорът иска за него смъртно наказание. В резултат от гневните демонстрации на работниците го осъждат условно.

В началото на 1920 година е ръководител на стачката на миньорите в подкрепа на транспортните работници, отказали да превозват оръжие за белогвардейските войски на Деникин. Стачката продължава 2 месеца. За нейното ръководство Константинов е осъден на 2 години затвор.

През лятото на 1921 г. Константинов пристига в Москва като делегат на III конгрес на Комунистическия интернационал от Българската комунистическа партия и като делегат на I конгрес на Профсъюзния интернационал от Общия работнически синдикален съюз в България.

В статия за съветския вестник „Миньор“ („Горняк“), публикувана след смъртта му, Константинов пише, че българските въглекопачи „няма да се спрат пред нищо, за да окажат на руската революция своята пролетарска помощ и да скъсат веригата на собственото робство“.

Загива при изпитание на аеровагон, връщайки се от Тула в Москва, заедно с други видни комунисти от Съветска Русия и от чужбина. Погребан е на Червения площад в Москва в братска могила край стената на Кремъл.

В чест на И. Константинов са наименувани улица и училище в Перник.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Абрамов А. У Кремлёвской стены. – М.: Политиздат, 1988. стр.138 – 139, ISBN 5-250-00071-1
  • Москва. Энциклопедия. Гл. ред. А. Л. Нарочницкий. – М.: „Советская Энциклопедия“, 1980, стр.410.
  • А. И. Рогов. Список похороненных на Красной площади у Кремлевской стены, Москва.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]