Иван Попандонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Попандонов
български духовник
Роден
Починал
Съботско, Османска империя

Иван Попандонов (изписване до 1945 година Иванъ попъ Андоновъ или Антоновъ) е български духовник, участник в борбата за утвърждаване на Българската екзархия в Одринска Тракия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Попандонов е роден в големия български македонски град Воден, тогава в Османската империя, днес в Гърция. Замества Никола Шкутов като екзархийски архиерейски наместник в Дедеагач. При наместничеството му в 1892 година в града е открита българска църква „Св. св. Кирил и Методий“.[1] В началото на февруари 1893 година получава назначение за протосингел и надзирател в Одринската българска митрополия и е заменен в Дедагач от отец Дойчин Запрев.[2]

На 22 юни 1894 година е назначен за архиерейски наместник в Гюмюрджина, като сменя на поста светското лице Стоян Димитров. След два дни престой в Гюмюрджина под силен гръцки натиск властите го принуждават да замине за Одрин. Благодарение на енергичното застъпничество на Одринската митрополия и на члена на вилаетския съвет Георги Сивриев, Попандонов отново се връща в Гюмюрджина. В 1897 година отец Иван Попандонов е сменен в Гюмюрджина от отец Запрев.

Убит е в 1905 година от гръцки андарти в Съботско.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 250.
  2. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 249.
  3. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 189.
     Портал „Македония“         Портал „Македония