Игнасио Мате-Бланко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Игнасио Мате-Бланко
Роден
Починал
11 януари 1995 (на 86 г.)

Игнасио Мате-Бланко (на испански: Ignacio Matte Blanco) е чилийски психиатър и психоаналитик, развил идея за структура на несъзнаваното основана на правила, които позволяват да се разберат нелогическите аспекти на мисълта.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Игнасио Мате-Бланко е роден в Сантяго де Чиле на 3 октомври 1908 г.. Започва да учи в немската гимназия в Сантяго, а след това и в Университета в Чили. Завършва го през 1930 г. със специалност лекар-хирург.

Подлага се на анализа при Фернандо Аленде Наваро и след това заминава за Лондон. Там провежда супервайзерска анализа с Ана Фройд и Джеймс Стрейчи. През 1938 г. става член на Британското психоаналитично общество. През 1943 г. се връща в Чили и става един от основателите на Чилийското психоаналитично общество. Започва работа като професор в Чилийския университет до 1966 г.

Идеи[редактиране | редактиране на кода]

Мате Бланко изучава петте характеристики на несъзнаваното на Зигмунд Фройд [1] и заключава, че ако несъзнаваното има логична характеристика трябва да има правила или всичко ще бъде в хаос. Все пак природата на характеристиката показва, че правилата се различават от конвенционалната логика. В The Unconscious as Infinite Sets Мате Бланко [2] предполага че структурата на несъзнаваното може да бъде обобщена от принципа на Генерализация и принципа на Симетрия.

Под принципа на Генерализация несъзнаваното възприема индивидуалните обекти като членове на класове или комплекти, които от своя страна се групират в по-общи класове. Това е съвместимо с конвенционалната логика. Непоследователността е представена от принципа на Симетрия при който взаимоотношенията са разглеждани като симетрични или обратими. Например асиметрично взаимоотношения, X е по-голямо от Y, става обратимо, така че Y е едновременно по-голямо от X.

Принципа на Симетрия е изцяло отвъд конвенционалната логика, следователно Мате Бланко твърди, че тази алтернативна логика може да бъде наречена Симетрична логика. Той посочва че "Ние винаги, в даден душевен продукт, се изправяме пред смес от логика на несъзнаваното с такава на предсъзнаваното и съзнанието" [3]. Мате Бланко нарича тази смес от две логики "би-логика" и посочва че нашето мислене обикновено е би-логично, изразявайки и двата типа логика в различни степени.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Matte-Blanco, Ignacio. (1975). The unconscious as infinite sets. London: Duckworth.
  • Matte-Blanco, Ignacio. (1988). Thinking, feeling and being (Eric Rayner and David Tuckett, Trans.). London: Routledge.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Freud, S. (1933) New Introductory Lectures on Psychoanalysis. New York: Norton
  2. Matte Blanco, I. (1975) The Unconscious as Infinite Sets. London: Karmac
  3. Matte Blanco, I. (1988) Thinking, Feeling and Being London and New York: Routledge

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.