Изворово (област Търговище)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Изворово.

Изворово
Общи данни
Население 440 души[1] (15 юни 2020 г.)
32,5 души/km²
Землище 13,52 km²
Надм. височина 394 m
Пощ. код 7950
Тел. код 06048
МПС код Т
ЕКАТТЕ 32473
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   кмет
Антоново
Хайредин Мехмедов
(ДПС)
Кметство
   кмет
Изворово
Анани Илиев
(ГЕРБ)

Изворово е село в Североизточна България. То се намира в община Антоново, област Търговище.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Изворово се намира в Североизточна България, между градовете Антоново и Омуртаг. Местното наименование на географския район е Тузлук, част от Предбалкана. Селото принадлежи към община Антоново. От южната страна преминава магистралата София-Варна. На северозапад се намира язовир Ястребино, построен през 1964 г. на река Росица. Селото не може да се похвали с интересна география или културни забележителности. Най-близките населени мяста са село Камбурово по посока към град Омуртаг по стария път, град Антоново и село Кьосевци.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е вековно, старото му име е Кешкекчилери, - Извор 7.7.5.3. и е отбелязано още през 1870г. в картата на Феликс Каниц.. Сегашното име е дадено при замяната на старите турски топоними с български след Освобождението. Името произлиза от големия и пълноводен извор в долината южно от селото. По време на социализма в селото са построени няколко сгради в които заработват добре подредена библиотека, детска градина, фурна, шивашки цех, направено е кино и театрална зала, в които редовно са се провеждали прожекции и театрални и танцови представления.

По време на Руско-турската война (1877-1878) и след нея турското население се изселва напълно. Земите и къщите са изкупени от българи, слезли от Еленско и други места. Не малка част от преселниците идват от Северна Македония и по специално от раойна на гр.Скопие.

След 1989 г. поради миграцията и разликата в естествения принос в селото започва да преобладава ромското население над българското.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

В селото има църква, която след 1989 г. остава необитаема и е разграбена. С помощта на труда и средства на живущите и родените в това село и благодарение на всеотдайната дейност на Божанка /жител и отговарящ за църквата/ на 06.05.2005 година е възстановена и отново действа църквата „Свети Георги“.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на село Изворово има кметство, народна библиотека с театрална зала и кино, основно училище. Има поща, няколко магазина, сладкарница и хлебопекарна.

  • Народното читалище „Отец Паисий-1929“ с читалищен деятел Мариана развива успешна просветна и културна дейност. ЦДГ „Детелина“ също успява да се справя въпреки трдностите и да се грижи за бъдещите жители на селото.

Много може да се разказва за историческото минало и за наличието на стар манастир в района на селото в който са били запазени документи за историческото минало на селото. Но това е работа на археолозите, които биха са заинтересували от тези факти.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ромското население населява предимно махалата „Кърши мале“ („Отсрещната махала“), наречена така, защото е разделена от селото от долината на „Студеното дере“. В последните десетилетия ромското население се заселва и в централните части на селото. Ромските сватби и празници си остават най-интересните зрелищни събития.

Денят на селото е първата неделя след Гергьовден, когато ежегодно се прави селски сбор. В близкото минало е имало и танцов състав, които е изнасял представления.

Кмет на селото е Анани Момчилов – ГЕРБ.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В селото има голяма безработица заради закриването на трудовата и потребителна кооперация, и на шивашкия цех. Останали са предимно възрастни пенсионери, които си помагат с домашно земеделие, животновъдство и риболов от близкия язовир Ястребино.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

В Изворово кухнята е българска – традиционна. Заради големия риболов може да се опитат и нетипични рибени гозби.